Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Mohl bych Vás poprosit o radu ohledně komplexních čísel, jsem v nich začátečník.
Úloha: Vyjádřete v algebraickém tvaru
můj postup:
Správný výsledek:
Díky
↑ Martin95k:
Zdravím,
váš výsledek je ten správný, tedy -1+i.
Díky za odpověď, ale stejně mi připadá podezřelé, že by měli hned 2 příklady za sebou v učebnici špatně. Není tam nějaký fígl, že oba výsledky jsou správné?
Např 2. příklad mně (i wolfram alpha) vychází kvůli mínusům jinak než v učebnici.
a opět výsledek v učebnici:
Tak by mě zajímalo, jestli je opět správný můj (a wolfram alpha) výsledek nebo z učebnice.
Děkuji,
↑ Martin95k:
Ve tvých úpravách nevidím chybu, a pokud to WA má stejně, pak není co řešit.
Fígl.. No, jediné co se liší je znaménko imaginární části. Jinými slovy, ve výsledkách jsou čísla komplexně sdružená k tomu co ti vychází. Není v zadání něco jako "vyjádřete v alg. tvaru čísla komplexně sdružená k číslům...". Nic jiného mně nenapadá.
JO, to máš naprosto pravdu. Přesné zadání zní: Vyjádřete v algebraickém tvaru čísla sdružená s čísly...
a co to prosím tě to ,,sdružená,, znamená?
My jsme si říkali vzorec: a + bi = a - bi....a jaký to má význam?
Díky
↑ Martin95k:
To cos napsal žádný, to je blbost. Nic takového neplatí, z toho by hned plynulo že b=-b.
Mám komplexní číslo . Číslo k němu komplexně sdružené je
.
Stačí obrátit znaménko u imaginární části, a dostanu komplexně sdružené číslo. Takže v té úloze po tobě chtěli nejdřív spočítat to cos spočítal, a pak chtěli abys otočil znaménko toho co ti zůstane u . Proto ti to nesedělo.
Stránky: 1