Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ halogan:
docela by me zajimalo jak chces narysovat usecku odmocniny z 10 kdyz mas zakladnu 4cm rozedelenou na 3:1

↑ pusik1989:
Thaletova kružnice.
Nemaťte zbytečně tazatele. To, co sám vymyslel, tedy udělat to přes Pythagorovu větu, je lepší než celá Euklidova věta o výšce.
Pokud ale přecijen přes Euklida, tak rozdělit základnu 7 cm na 2 úseky (5cm a 2 cm), pak sestrojit Thaletovu kružnici a nakonec tu výšku, která bude odmocnina z 10.

Podle mě tazatele nemate, řekl bych, že to je vhodnější přístup, např.
by se pomocí pythagorovy věty sestrojovalo hůře.
Ale on si chudák lámal hlavu s tímto příkladem. Obecně se dá samozřejmě uvažovat jinak. Ale když už po 2 hodinách přišel na tohle a pak se tu dočte ať si najde Euklidovy věty... no mě by to minimálně rozčílilo (možná i odradilo).

↑ pusik1989:
První, co mě napadlo, je zjistit ten úhel kosinovou větou a pak spočítat jeho sinus, ale možná je i jednodušší řešení. Nejmenší úhel je úhel proti nejmenší straně.

↑ ttopi:
Příště kdyžtak prosím Brožka, Pavla, ↑ BrozekP:, ... . Brozeka mi zní divně :-) Díky.

↑ pusik1989:
Řekl bych, že problém bude u tebe, součet úhlů v trojúhelníku je 180° :-)

Mě vychází