Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím. Řeším příklad a dostal jsem se do této fáze:
Mám
prvků, ze kterých potřebuju udělat
skupin tak, aby každý prvek byl vybrán právě jednou a každá ze skupin obsahovala alespoň jeden prvek. Přitom záleží na pořadí těchto prvků.
Tedy například:
, ale ne 
Žádný z kombinatorických vzorců (variace, kombinace, permutace) ani jejich kombinace/podíl, atp. mi na to nejde nasadit..
Poradí někdo? :)
↑ Magicmaster:
Můj první nápad ti snad pomůže. Mezi a prvků musíš rozmístit b "zarážek", tedy výběr b prvků z a-1 možností. Abys zahrnul i skupiny, které jsou z nesousedních prvků, musíš zvážit všechny permutace a!. Ovšem tam se ti budou prvky opakovat a momentálně mě nenapadá, jak opakování vyloučit...

Nikde nevidím jak upravit příspěvek, tak se opravím tady. Na pořadí prvků ve výsledných skupinách nezáleží.
Konkrétní příklad: mám 4 prvky, chci je rozdělit do 2 skupin. Vypadat to tedy bude takhle:
#1|#2
123|4
124|3
134|2
234|1
12|34
13|24
14|23
23|14
24|13
34|12
1|234
2|134
3|124
4|123
.. 14 možností
Ten způsob zarážkami jsem taky zkoušel, ale nepřišel jsem na to, jak spočítat v kolika případech budou alespoň dvě zarážky "na sobě", tj. bude jedna ze skupin prázdná.. :|
↑ Magicmaster:
Tohle je příklad na inkluzi a exkluzi (PIE)
všech rozdělení tvých čtyř prvků je
a odečteš případy, kdy je jedna skupina prázdná (2 možnosti)
Samozřejmě, pro obecný zápis to takto primitivně nepůjde. Ale začal bych tím, že bych si nastudoval něco o PIE
Stránky: 1