Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj s kámošem sme programovali v matlabu dva různý úkoly na hod kostkami.Mám dotaz jaká je pravděpodobnost ,že když hodim čtyřmi kostkami tak mi padnou 2 nebo 3 nebo 4 lichá čísla?Myslim si, že by to mělo bejt 3/5 (pět možností jak hod může dopadnout a tři sou příznivý) tenhle případ relativně vychází s matlabem kde se po sto hodech pohybujem s grafem okolo hodnoty 70 procent ale v případě ,že má padnout bud 1 nebo 2 nebo 3 lichá čísla se graf pohybuje v rozmezí okolo 85 procent což se moc 3/5 neblíží.Počítá se to teda přes podméněnou pravděpodobnost? Případně jak?Díky za rady
↑ Michal 64:
Řekl bych, že:
Pravděpodobnost, že při jednom hodu jednou kostkou padne liché číslo
p = 3/6 = 1/2
Při každém hodu padne buď liché, nebo sudé číslo (vylučující se jevy),
lze užít binomické rozložení pravděpodobnosti.
Pravděpodobnost, že při 4 hodech padne právě x lichých čísel:
Pak
pravděpodobnost, že při čtyřech hodech padnou 2, 3 nebo 4 lichá čísla:

pravděpodobnost, že při čtyřech hodech padnou 1, 2 nebo 3 lichá čísla:

atp. jiné pravděpodobnosti.
Pokud jsem se tedy někde nezmýlil nebo nepřeklepl.

Ja bych to bral cez binomicke rozdeleni.
Pravdepodobnost, ze hodim 3 liché čisle ze 4, je
Vyberam zo 4 kociek 3, ktore budu liche, 3 krat hodim liche, raz hodim neliche.
Pravdepodobnost, ze hodim 1 alebo 2 alebo 3 liche cisla je
Treba si uvedomit, ze to ze hodim 2 liche cisla, nema taku istu pravdepodobnost ako to, ze hodim 0 lichych cisel.
A teda to nemoze fungovat tym zposobom, ze mam 5 moznosti, tak 3 z 5 bude 60 percent, pretoze kazda z tych moznosti ma inu pravdepodobnost.