Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jaký má význam spojka "jen tehdy, když"?
"právě tehdy, když", "tehdy a jen tehdy, když" jsou spojky ekvivalence, ale když se řekne "vezmu si prášek jen tehdy, když mě bolí hlava", jediné co mi to říká s jistotou je, že si prášek nevezmu nikdy jindy, než když mě bolí hlava. chápu to teda jako implikaci. převedeno - "jestliže jsem si vzal prášek, bolela mě hlava"
jsou mé úvahy správné?
děkuji

↑ KoTy182:
Dle mého je to opět jiná možnost formulace ekvivalence
↑ KoTy182:
Výrok "vezmu si prášek právě tehdy, když mě bolí hlava" je totéž co oboustranné implikace, tj:
jednak (jak správně říkáš):
"jestliže jsem si vzal prášek, bolela mě hlava"
ale (a to už tam nemáš) to znamená, že to platí i naopak
"jestliže (tj. vždycky když) mě bolí hlava, vezmu si prášek.

↑ KoTy182:
Podle mne veta
"vezmu si prášek jen tehdy, když mě bolí hlava"
vyjadruje implikaci "jestliže jsem si vzal prášek, bolela mě hlava"
ale uz to nevyjadruje opacnou implikaci "jestliže (tj. vždycky když) mě bolí hlava, vezmu si prášek."
ještě jednou zkusím zformulovat líp svůj názor...
Vezmu si prášek = A
Bolí mě hlava = B
Vezmu si prášek tehdy, když mě bolí hlava = Když mě bolí hlava, vezmu si prášek
A<=B
Vezmu si prášek jen tehdy, když mě bolí hlava = Když si vezmu prášek, bolí mě hlava (Když jsem si vzal prášek, bolela mě hlava)
A=>B
dohromady to dává
Vezmu si prášek tehdy a jen tehdy, když mě bolí hlava
A<=>B

↑ KoTy182:
No. Manželka mně vyvedla z omylu. Změnila větu na syn brečí jen tehdy, když má hlad. A jelikož brečí i když hlad nemá ( jiný důvod) tak měním ekvivalenci na implikaci. Tak omluva:-)
↑ marnes:
Jestliže syn brečí, i když hlad nemá, pak výrok "syn brečí jen tehdy, když má hlad" není pravdivý. Ale to manželce asi nevysvětlíš.

pak výrok "syn brečí jen tehdy, když má hlad" není pravdivý. Ale to manželce asi nevysvětlíš.
ona to ale ví:-)