Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Částice se pohybuje přímočaře se zrychlením, jehož závislost na čase je dána vztahem a=k∙t, kde a je v m∙s^(-2), t je v sekundách a k=3 m∙s^(-3). Určete dráhu, kterou částice urazí od konce druhé do konce šesté sekundy. V čase t=0 s je rychlost částice 2 m∙s^(-1), dráha je nulová.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poradil by mi někdo pls vůbec netuším jak na to prvně jsem zkoušel vypočítat to a ale ne podle zadani ale s (delta)t
a= k*(delta)t=3*(6-3)=9 m∙s^(-2) ani nevim jestli sem tohle udelal dobre. Mate mě to: od konce 2 do konec 6 sec takze to znamena ze mam pocitat od 3-6 sec předpokládám.
a pak dráhu "s" kterou si určíme pomocí vzorce
s= vp*t kde vp je prumerna rychlost
a vp=(v0+v)/2
a vzorce v=v0+a*t vzejde vzorec :
s= v0*t+ 1/2*a*t^2
co nevím je jestli v0 má být 2 a nebo jestli musím vypočítat rychlost v čase tech 3 sekund nebo tam vubec v0 nedávat ale asi tam nejaka byt, musi kdyz neni nulova tak sem jeste zkousel vypocitat v case t3 podle vzorce
v= v0+a*t= 2+ 9*3 ="29" kde v pak bude jakoze v0
s= 29*3 + 0,5*9*3^2 = 127,5m
Ale když sem se díval na internet tak jsem našel výsledek 112m takže bud to mám špatně a nebo je ten výsledek z intasu špatně a já se s tím zbytečně drbu už 2 dny :D takže prosím kdo a může pomoc tak prosím help a děkuji.
Omlouvám se za pravopisné chyby a za nepřehlednost atd. už mi z toho hrabe :D.
↑ Moloch:
Zdravím, řekl bych, že takto:
zrchlení a = k*t = 3t
poč.rychlost v0 = 2
dráha s, s0 = 0
Rychlost v čase t:![kopírovat do textarea $v = v_0 + \int_{0}^{t}adt = v_0 + \int_{0}^{t}3tdt=v_0+3\[\frac{t^2}{2}\]_{0}^{t}=2+3\frac{t^2}{2}$](/mathtex/8d/8d83bce2059ffca42a8e95fd0ccc7a86.gif)
Dráha od konce 2. do 6. sekundy (začátek 1. sekundy = 0, druhé = 1, konec druhé = 2): ![kopírovat do textarea $s= \int_{2}^{6}vdt= \int_{2}^{6}\(2+3\frac{t^2}{2}\)dt=\[2t+\frac{t^3}{2}\]_{2}^{6}=120-8=112m$](/mathtex/39/3994be9e441156faf3c32cbd9b795174.gif)
↑ Moloch:
Integroval to. Zkus si t^3/2 zderivovat.
↑ Studanka:
A) zakládej si vlastní téma.
B) Tady se řešilo, jen s jinými čísly
↑ Jj:
Dobrý den, mám problém s docela podobným příkladem tak jsem se chtěla zeptat jestli by jste si s tím také nevěděl rady. Předem děkuji za radu.
Zadání příkladu je:
Na těleso hmotnosti 10 kg, které je v klidu v počátku souřadnic, začne působit síla stálého směru a proměnné velikosti F=100-20t . Najděte výraz pro polohu
a rychlost tělesa v libovolném okamžiku. Určete dráhu a velikost rychlosti tělesa v čase t=3s