Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Z indukcneho predpokladu mas
To pouzijes pre odhad vyrazu
, ze
Aby si dokoncil dokaz musis dokazat, ze
z coho potom
↑ rama27:
Já k tomu jen doplním, že nic nedokážeš dokud to pro nějakou konkrétní hodnotu nezkusíš. Teprve potom ti ta indukce říká, že to platí taky pro všechna vyšší přirozená čísla (pokud ji teda dokončíš).
Jinak bys takhle třeba mohl "dokázat", že
.

↑ LukasM:
Ano to je pravda, dakujem za doplnenie.
Inak trochu odbocim, myslite, že dôkaz indukciu može začať aj inak ako u prirodzených čísel? Niekto mi totiž tvrdil, že dôvod, prečo sa niekedy 0 radí medzi prirodzené čísla je ten, že niekedy je potrebné začať indukciu od 0. Ale podľa mňa to nie je dobrý dôvod. Viem si živo predstaviť, že by mohol nastať prípad, že chcem začať indukciu od povedzme od čísla n=-5 a dokážem vetu pre všetky čísla vyššie, teda -4,-3, -2. . .0,1, . .100,101 . . atd. A nebudem kvôli tomu zaraďovať -5 k prirodzeným čislam. Verím, že by sa to dalo proste urobiť nejakou fintou, že si povedzme to n, napisem ako n=m-6 a budem robiť indukciu podla m. No tak to len taka rečnícka myšlienka na zamyslenie :)
↑ JohnPeca18:
Nevím, ale přijde mi že v té logice indukčního důkazu vůbec nezáleží na tom, jak té příslušné množině čísel říkám, ne? :-) Pokud uděláš to cos napsal, tak to máš dokázané pro všechna celá čísla včetně nuly, která jsou větší než -6. Není důvod se za to stydět a převádět to na přirozená čísla.

↑ LukasM:
no já nevím. Mám za to, že indukce je formálne zavedená na prirozených číslech. To že se nemusím stydět za jiné množiny čísel je síce hezké :) Ale nevím jestli by to prošlo. Ale jasný no, to je otázka jak moc to chce člověk dělat formálne. Logicky to samozrejme funguje i pro jiné množiny ale postreh by asi měl být, že to funguje (práve?) tehdy, když to lze na ty přirozené čísla prevést.