Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
znova by som chcel poprosiť niekoho ochotného o pomoc. Mohol by mi niekto načrtnúť postup, ako vyjadriť z tejto z rovnice neznámu
?
Je to rovnaká rovnica, ako bola v tomto príspevku, kde som sa zaujímal o to, ako zderivovať túto funkciu. Tentokrát by som ale chcel poprosiť o iný spôsob vyjadrenia nezmámej.
Vopred ďakujem za každú radu.

Ďakujem za odpoveď ↑ BakyX:. Mohol by som poprosiť ako to ďalej riešiť? Pretože k tomu požadovanému tvaru sa nemôžem dopracovať...

↑ Honzc:
Ďakujem za obrázok a výpočet. Všetkému rozumiem. Požiadal som o pomoc z toho dôvodu, že rovnicu hore nám zadal náš vyučujúci a chcel, aby sme vyjadrili
n dvomi spôsobmi: deriváciu, čo sme už spoločne vyriešili a potom výpočtom kvadratickej rovnice. Problém je v tom, že keď to počítam cez kvadratickú rovnicu (diskriminant a výpočet koreňov), nedostanem sa na ten požadovaný tvar...
↑ nie_som_matematik:
Vždyť to máš v tom mém obrázku vypočítané.
Jak je ta podmínka, že N>=...., tak stačí si pouze uvědomit, že pro diskriminant roven nule dostaneš to jedno jediné Q a to je to Q optimální.
To vypočítáš jednoduše tak, že do rovnice pro Q dosadíš za N to Nmin=... (diskriminant je roven nule) a rovnici upravíš.

↑ Honzc:
Ďakujem veľmi pekne za pomoc! Už mi to je jasné :)