Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tu je zaujimavy prispevok o parabole... a vseobecne o kuzeloseckach.
Zaujimalo by ma kedy ste sa dostali k tomuto pojmu. (na akej urovni, kedy, a ako vas to ucili)... tiez napr na vysokej skole ste sa naucili nieco co doplnilo, pripadne zmenilo vas pohlad na tuto temu?
↑ vanok:
Ahoj.
Nepočítám-li kružnici, která také patří mezi kuželosečky, pak jsem se jakožto s novým pojmem poprvé setkal
s elipsou, a to ve výtvarné výchově, když jsme kreslili (nebo malovali) nějakou nádobu, snad květináč, a paní
učitelka nám řekla, že to, co vidíme, když pozorujeme kružnici ze šikmého úhlu, je elipsa. Ale ve kterém ročniku
se tak stalo, už nevím.
S parabolou a hyperbolou jsem se poprvé "opravdu" setkal v 9. třídě v souvislosti s grafy funkcí
,
ale samotné názvy jsem určitě slyšel už dříve, aniž bych věděl, co znamenají.
Střední škola mi samozřejmě ukázala další souvislosti geometrické i fyzikální, zejména jejich význam při pohybu
tělesa v centrálním gravitačním poli mne celkem fascinoval. Poněkud jsem se podivil, že termíny elipsa, parabola,
hyperbola používá ve vlastním významu též lingvistika.
Také v deskriptivní geometrii mi přišlo zajímavé, že některé konstukční postupy okolo kuželoseček se řídí
společnými zásadami (tuto část matematiky jsem bohužel dosti pozapomněl).
Ahoj ↑ Rumburak:,
A kedy si mohol urobit suvis z kuzelom?
Ahojte, hľadám nejaké elegantné (maticové, vektorové?) riešenie na prieniky kružnica-priamka,druhá kružnica a pod. toto som našiel a neviem sa vynadívať čo sa s tým dá robiť.
http://en.wikipedia.org/wiki/Conic_section
↑ vanok:
Zdravím,
s parabolou jsem se setkal na základní škole, s ostatními myslím až na střední.
V deskriptivní geometrii na střední jsme se sice učili parabolický, hyperbolický i eliptický řez kuželem, ale kupodivu pojem "kuželosečka" se mi tehdy nějak nespojil s těmito křivkami (pak jsem na vysoké čekal, co to ty "kuželosečky" vlastně budou).
Také si vzpomínám, že na střední mi konstrukce parabolického, hyperbolického i eliptického řezu připadaly jako dost samostatné, vzájemně nesouvisejíí úlohy. Nějak se mi to "provázalo" až na vysoké. Úplně mně pak okouzlila projektivní geometrie kuželoseček (taky určitě zásadním způsobem ovlivnila sjednocení pohledu na kuželosečky). Ovšem po těch letech mi z toho v hlavě moc nezůstalo.
Ještě zajímavost o Janu Keplerovi. V populární literatuře jsem se dočetl, že tento slavný matematik a astronom toho o kuželosečkách asi zase tak moc neznal. Když ho napadlo, že dráha Marsu by mohla být elipsa, tak prý teprve sháněl Apolloniovy knihy o kuželosečkách, aby se o ní něco dověděl. No - nebyl jsem u toho.
↑ vanok:
S pojmem elipsy jsem se setkal poprvé někdy v 7. třídě, když jsem si slavnostně pořídil Atari 800 XL a učil jsem se programovat - elipsa nebo spíše Lissajousovy obrazce mi sloužily jako něco, na čem jsem si ohmatával programování grafiky v Atari BASICu. Parabolu jsem viděl poprvé s 7. třídě ve fyzice a hyperbolu jako graf funkce v 8. třídě v matematice. Pak přišla střední škola a v důsledku kontaktu s technickou dokumentací se pro mě kuželosečky staly spíše symbolem víkendu zabitého ve společnosti rýsovacího pera a pauzáku. Pohled s hořkou příchutí tuše jsem opustil až když jsem se seznámil s kvadratickými formami a afinními prostory.
Pozdravujem a som rad za rychle reakcie.
Vidim, ze viaceri z foristov mali vyvoj od intuitivnych zakladov, cez funkcie, analyticku, ci deskriptivnu geometrii... az po kvadraticke formy
Zda sa ze nikdo, z tych co napisali nemal ten krok co opodstatnuje pojem kuzelozecky ako rez rovneho kruznicoveho kuzela.
Ako som uz napisal v URL prvej spravy ( prve slovo) tohto vlakna, ze najst nieco o teoreme od Dandelen-Guetelet (zname aj ako belgicka teorema) je zaujimave...a to v tom ze ukazuje suvis medzi ohniskovou definicou a rezmy kuzela.
Tak dufam, ze zvedavost im da chut doplnit tuto medzeru.
Edid mozete si na zaciatok pozriet: http://en.wikipedia.org/wiki/Dandelin_spheres
Ja tiez po strednej skole som tiez nevedel velmi viac ako intuitive zaklady ... a jednu z prvych matematickych knih vo francustine, co som potom cital bola jedna stredoskolska kniha o kuzeloseckach. Kniha co doplnila moju matematicku kulturu.
A na zaciatku vysokej skoly som z radostou studoval afinny, projektivny ako aj metricky aspekt tejto teorie.
No pokracujte a piste vase svedectva.
:D s pojmem kuželosečka sem se ve škole nikdy nesetkal, protože mám pocit že kdyby to náš profesor řek tak by 99% lidí ve třídě netušilo o co jde. Možná někdy v polovině roka v analyticke geometrii začneme... to bude teprve sranda

Ahoj,
s kuželosečkami jsem se setkával celý život, ale až na gymnáziu jsem zjistil, že jsou to matematické objekty s krásnými vlastnostmi. Hned na první hodině nám byly demonstrovány pomocí baterky a stěny - jak světelný kužel vytvoří kružnici, elipsu, parabolu nebo hyperbolu. Naučil jsem se je navzájem rozeznávat, pracovat s nimi, určit základní vlastnosti, zkrátka vše, co běžný gymplák ovládá a myslel jsem si, že tímto pro mě kapitola kuželosečky končí.
Ale teď se k nim vracím, zrovna studuju afinní a projektivní geometrii a s tímto související nadkvadriky, což je naprosto jiný pohled na věc - což v matematice děláme často.
A to nejlepší - přechod od intuitivně známých křivek ve dvou rozměrech do jazyka algebry, kde s nimi umíme pracovat symbolicky a rozšířit pro (takřka) jakýkoliv prostor. Nádherné mentální cvičení, které ukazuje, že tam, kde už si nevystačím s intuicí a představivostí pomůže formalizace a abstrakce algebry. A po čase se můžeme zase vrátit do nám známé geometrie, na kterou už se ale nedívám stejně - tak nějak tam cítím algebraický základ, stejně jako za spoustou rovnic vidím geometrické pozadí...
↑ Hanis:
Pozdravujem,
Pekny popis ako sa dostat z empirikeho k vedeckemu.
Inac tu Belgicku vetu, si videl, prvy krat kedy?
↑ Honzc:,
Tiez pozdravy,
Skutocne to URL co vyssie pises nie je dostupne.
A ako si sa ty dostal k tomu pojmu?
Edit: toto sa ti iste bude pacit = encyclopedia kriviek
http://www.mathcurve.com/
↑ Rumburak:,
Pozdravy,
Iste ta zaujala aj ta belgicka veta. Uci ( ucilo?) sa to n'a strednych skolach.
V tomto vlakne http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=64755 kolegyna Jelena v prispevku 17 dala odkaz na belgicku vetu.( i ked treba to citat z rezervamy)
A teraz aku( e) definicie kuzeloseciek su pre vas najuzitocnejsie?
↑ vanok:Ahoj, úplne ma očarilo
http://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_rep … c_sections
nádhera!
Ahoj ↑ pietro:,
Ano ide o pekny prispevok tykajuci sa klasifikacii afinnych kuzeloseciek.
Iste sa to uci aj na zaciatku vysokej skoly, alebo sa mylim?
Kde vsade si sa z kuzelockamy stretol à v ahoj forme?
↑ vanok:
Ahoj.
Jestliže "belgická věta" je ta od oněch pánů ze začátku XIX. století, jejichž ne příliš obvyklá francouzská jména
se obtížně pamatují, potom jsme ji na SŠ, myslím, probírali v deskriptivní geometrii (nejspíše bez důkazu), aniž
bychom ji nějak pojmenovávali.
↑ vanok:Ahoj,
spomínam, ešte na základke mi nedávala spať úloha o koze :-)
http://gama.fsv.cvut.cz/gwiki/C%2B%2B_Bc._43
===
teraz v poslednej dobe sa s nimi stretávam najčastejšie ako s časovo závislými trajektóriami typu x(t)=x0+v0t+1/2at^2
ktoré sú riešením liner. difer. rovnice
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x% … 280%29%3Dr
=====
to je tak často používaná rovnica, že stále o ňu "zakopávam".
===
Nebeská mechanika je nimi prešpikovaná, rôzne technicko-inžinierske úlohy ich majú v sebe obsiahnuté a dokonca už aj ekonómovia sa s nimi zahrávajú.
Už len právu sa kuželosečky vyhýbajú, ...tam dominuje vo svetlých okamžikoch linearita.
====
A stále je čo objavovať...myslím.
A vďaka Ti za dobré témy!
↑ Rumburak:
Pozdravujem,
Ano je celkom mozne ze v deskriptivnej geom. sa robia nakresy kruhoveho kuzelu a vpisanych gul. A tiez, ze ide skor o empiricky pristup.
Ak si mal cas a si pozeral na jej dokaz, tak iste ta prekvapila jej jednoduchost, ako aj to, ze sa tak dlho cakalo na jej dokaz.
Toto vlakno je tak odprasnenie kuzeloseciek, ked si vela ludi mysli ze geometria je uz len prezitok.
↑ pietro:
Ahoj,
Mas uplne pravdu ze kuzelozecky sa najdu tak trochu vsade. V tomto vlakne budem skor to dirigovat k ich vlasnostiam co vela ludi trochu pozabudalo alebo ani nevedia.
Na co by bolo mat. forum, keby nedalo moznost sa nieco nove naucit.
↑ byk7:,
Ahoj, asi najblizsie k tomu su fokalne definicie kuzeloseciek.
Pozdravy.
Kto nieco vie o tomto
http://www.xtec.cat/~qcastell/ttw/ttwen … bek_h.html
A kto je Jerabek?
edit:
Tu najdete aj jeho kratky zivotopis
http://pballew.blogspot.fr/2011/12/on-t … ec-11.html
↑ byk7:,
Ano, ide o neho. No co nas bude iste viac zaujimat, je jeho hyperbola.
V souvislosti s uvedenou hyperbolou mám jednu otázku.
Nešla by nějak napasovat na řešení 4. příkladu?
Bylo mi totiž řečeno, že jeden z účastníků (konkrétně Ondřej Bartoš) k řešení nějakou hyperbolu použil, ale jestli to byla přímo tahle, to netuším.