Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň
Vedeli by ste mi pomôcť s nasledujúcim príkladom?Máme dve autá idúce rýchlosťou v (za sebou) máme vyrátať minimálnu vzdialenosť aby odlietavajúce kamienky od prvého auta nedoleteli na druhé auto.Ja som postupoval tak ze som si napísal rovnice pre šikmý vrh kde v x-ovej súradnici prirátavam pohyb druhého auta(kamienky a auto idú oproti sebe v moje úvahe) ..z y-ovej zložky rýchlosti dostanem čas výstupu dosadím do x(dvojnásobok samozrejme) a zderivujem podľa uhla...problém je že to nekorešponduje s výsledkom ktorý má byť (v^2)/g.Vedeli by ste poradiť čo mám zle?
To jsou jako že kamínky odlétávající od kol auta?
Jakou rychlostí ty kamínky odlétávají?
↑ KennyMcCormick: Hej..v úlohe je zadaná len rýchlosť áut 60km/h predpokladám že to má byť aj rýchlosť kamienkov.
↑ petronius:
Vzorec pro délku šikmého vrhu je 
Kamínky se budou uvolňovat při různých úhlech, ale nejdál doletí při 
Kamínky odletují takovou rychlostí, jaká je obvodová rychlost kola, ale ta je stejná jako rychlost auta.
↑ zdenek1: No tak som to riešil najprv ale potom som si povedal že sa asi má použiť derivácia.Pokiaľ použijeme uhol 45 stupňov tak výsledok nesedí pri použití rovníc pre šikmý vrh a priamočiary pohyb.Môžem sa mýliť ale tie pohyby by sa mali sčítavať keďže sa odletujúce kamienky a druhé auto pohybujú proti sebe...čiže tá minimálna vzdialenosť by mala byť súčtom vzdialnosti do ktorej doletia a vzdialenosti ktorú prejde druhé auto za čas letu kamienkov.
Máme dve autá idúce rýchlosťou v (za sebou)
Možná, že na Slovensku znamená "za sebou" něco jiného než u nás.
↑ zdenek1: Veď práve to za sebou mi nesedí keď som si to nakreslil tak kamienky vyletia spod kolesa prvého auta a za ten čas sa približuje druhé a mali by padnúť "tesne" pred neho...mohli by ste mi prosím trochu vysvetliť aj keď to je základná vec asi.
Taky se mi zdá, že by se ty rychlosti měly sčítat, protože to druhé auto jede těm kamínkům naproti.
↑ petronius:
Ta auta jedou stejnou rychlostí, takže se k sobě nepřibližují (jinými slovy - jejich vzájmná relativní rychlost je nula). Takže je to úplně stejné, jako kdyby ta auta stála a jen se jim protáčela kola a odhazovala kamínky.
↑ zdenek1: Hej to je vec ktorá mi nedošla -vzájomná rýchlosť- hádam si na to dám pozor nabudúce.Vďaka.