Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych pomoc s tímto příkladem:
zjistil jsem, že tento polynom má dva reálné kořeny a to 
a zbyl mi polynom 
pro který mám možné kořeny 
řekněme, že prvních 8 možností už jsem prozkoušel a zbývá mi tedy už "jen" zbývajích 10 možností, které když vyzkouším, tak zjistím, že polynom už nemá žádné další reálné kořeny. Je možnost si tuto zbytečnou práci nějakým způsobem ušetřit a hned zjišťovat kořeny v
.
Předem díky za odpoveď.
Zdravím,
zřejmě drobný překlep v zadání (chybí x)
- je tak? Pravděpodobně jsi pro řešení použil substituci
(např.) a šlo tedy použit rozklad kvadratického trojčlenu:
, potom dle vzorců 2.3 a 2.4 je další rozklad rychlejší. Je to tak vidět? Děkuji.
↑ CaburCZ:
Dobrý den,
řekl bych, že tou "dosazovací" metodou obecně nezjistíte všechny reálné kořeny, ale jen celočíselné.
↑ CaburCZ:
Na odhady reálných kořenů polynomů a jejich hodnot existuje spousta vět (lze vygooglovat), které je možné zkombinovat s nějakým kreslítkem grafů funkcí. Např. podle Tillotovy věty jsou všechny reálné kořeny zadaného polynomu v intervalu (-118; 10). Takže když si to nakreslíš: 
zjistíš, že další reálné kořeny už nenajdeš.
↑ CaburCZ:
Myslím, že to tak obecně nebude:
rovnice
má celočíselné kořeny,
rovnice
ne.
Jinak, jsem často překvapený, co jsem schopen přehlédnout. Substituci, kterou použila kolegyně ↑ jelena:, běžně používám, v tomto případě mne však kupodivu vůbec nenapadla.
↑ CaburCZ:
Píšeš "Ano jen celočíselné, ale když u
je koeficient 1, tak nedostanu jiné než celočíselné nebo se pletu?"
To ale není pravda.
Např: rovnice
má dva kořeny reálné, ale rozhodně nejsou celočíselné.
↑ Eratosthenes:
Páni, určitě si to dohledám, díky za tipy.
↑ Jj:
Máte pravdu, to jen sbírka ze které řeším příklady je napsaná, tak aby vždy vyšel celočíselný kořen (aspoň zatím).
↑ Honzc:
Ano to už jsem zjistil, u polynomu tohoto typu už asi nebude nejvhodnější použít HS, ale třeba Moivrovu větu, nebo jaké řešení je nejlepší?
↑ Jj:
===============
rovnice
má celočíselné kořeny,
rovnice
ne.
===============
Jenže v zadání je řeč o reálných kořenech a ne o celočíselných:

↑ Eratosthenes:
Abych to uvedl na pravou míru v zadání je najděte všechny kořeny polynomu p(x).
A jelikož to řeším přes HS, tak kořeny jsou většinou reálné(90% celočíselné,10% racionální) a nebo komplexní.
Ale pro řešení polynomu s kořeny jen v
bude lepší použít jinou metodu např. Tilletova věta.
↑ CaburCZ:
Pozor, Tilletova věta ti kořeny nenajde. Jenom ti určí interval, ve kterém leží všechny reálné kořeny. Takže když si v tomto intervalu polynom nakreslíš, víš, že máš všechny reálné, které se v případě potřeby dají určit numeicky. S kořeny komplexními je bohužel potíž. Honerovo schéma sice funguje i na ně, ale to bys je musel nejdřív uhodnout, a pak HS jen ověřit, že jsou to skutečně kořeny...
↑ Eratosthenes:
Dobrá, jak říkám zkusím si o tom něco dohledat, zatím mi stačí umět využívat HS.
Všem moc děkuju za cenné rady.