Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Opravdu není nutné psát název příspěvku velkými písmeny.
O lineárních funkcích píši tady http://matematika.havrlant.net/linearni-funkce . Pokud bys měl nějaký konkrétnější dotaz, ptej se.
Abys sestrojil graf lineární funkce — což je přímka — potřebuješ znát dva body, kterými tato přímka prochází.
Takže si za x dosaď třeba nulu. Dostaneš tohle: y = 2*0 + 1 odtud y=1. První bod, kterým tato přímka prochází, je [0, 1].
Pak si za x dosaď jedničku. Dostaneš y = 2*1 + 1=> y = 3. Druhý bod je [1, 3]
Graf bude vypadat takto: http://www.bbc.co.uk/schools/ks3bitesiz … dia_04.gif
Pri pohledu na graf zjistis, ze prusecik s osou y ma souradnici x nulovou, stejne tak prusecik s osou x ma nulovou souradnici y.
pokud se budeme zabyvat funkci, kterou jsi ty napsal (f: y=2x + 1) a chceme najit pruseciky, pak
a) prusecik s osou x
y=0
y=2x+1
dosadime -> 0=2x+1 a vypocitame -> x=-1/2, tzn prusecik s osou x ma souradnice [-1/2; 0]
b) prusecik s osou y
x=0
y=2x+1
dosadime ->y=0x+1 -> y=1 -> prusecik ma souradnice [0,1]
je to vzdy stejne, do zadani funkce si dosadis dle prvni vety (prusecik s x ma souradnice [x, 0] prusecik s y [0, y])
a resis rovnici o jedne nezname...
v nekterych pripadech ti muze vyjit i vice nez jedno reseni (napr. kvadraticka funkce apod), coz logicky znamena, ze pruseciku je vic
Pro razer :
Tak např. Najdi souřadnice průsečíků : a
grafů funkcí s osami sostavy x a y
1. y = - 3x + 1 2. y = 10x - 5 3. y = -x -6 4. y = -3x - 1
5. y = -3x - 1 6. y = -8x + 20 7. y = 5x - 15 8. y = -2x + 4
Vždy si za x zvol 0 a vypočítej si y ; obráceně y = 0 a vypočítej si x
v 1.př. vyjde = [ 0 ; 1 ] a
= [1/3 ; 0]
bylo by dobré, kdyby sis úlohu zobrazil graficky v souřadnicovém systému x , y .Abys viděl jak přímka osami prochází.
Zkus si těchto pár příkladů a uvidíš,že to nic není. Ahoj Ivana :-)
Mám problém s grafy funkcí. Neumím vyčíst z grafu kdy se jedná o funkci a kdy ne, velkým oříškem je pro mne také určit obory hodnot xD Mám zde graf, kde čára prochází na ose x dvojkou a je rovnoběžná s y. Prý toto není graf. funkce, nikdo mi to nedokáže vysvětlit a pololetka je už zítra :-D
↑ Gabush:
U funkce musí platit, že pro každé x máme maximálně jedno y. Tedy když do funkce dosadím za x nějaké číslo, musím mít vždy jednoznačný výsledek – ať už nějaké konkrétní číslo nebo to, že pro dané x nemá funkce řešení. Když je to svislá čára ve dvojce, tak to znamená, že když do této „funkce“ dosadím dvojku, vrátí mi to nekonečně mnoho výsledků, což nechceme. S tím by se pak nedalo pracovat. Z grafu to vyčteš tak, že ve chvíli, kdy jsou dva body přímo nad sebou, tak to není funkce. Pokud bys vzal přímku, která by byla rovnoběžná s y (byla by svislá), tak v každém místě ti může graf protknout maximálně jednou.
↑ Lukee:↑ Lukee:↑ Lukee:
Některým příkladům už rozumím, taději ale pošlu oskenovanou stránku s grafy, neboť některé jsou pro mne oříškem. Obraz 3.1 a 3.3 chápu, další jsou pro mě ..dá se až říct nepochopitelné...pro mě. z těchto "grafů" vím, že obraz 3.1. je lineární funkce a 3.3 ne, ostatní nedokáži určit.
↑ Gabush:
Tak třeba obrázek 3.5 — seš schopný najít svislou přímku, která protne graf ve dvou (nebo více) bodech? Pokud ano, není to funkce. Pokud ne, je to funkce.
↑ Gabush:
Ahoj .),
možná si stačí říct, že funkce bude mít grafem takovou křivku, která pro jedno x přiřadí jedno y - nebo tak nějak.
U prvých dvou je to zřejmé, neexistuje pravděpodobně žádné x, pro které bys našel dvě hodnoty na grafu, zatímco u třetí funkce už to tak není - tam je pro jedno x hned nekonečně mnoho funkčních hodnot <-- y, atd..