Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny :).
Nejsem si jistý s jedním příkladem a věřím, že mi potvrdíte můj postup.
Motorový člun se pohybuje vzhledem k vodě stálou rychlostí 13 m ∙ s–1. Rychlost vodního proudu v řece je 5 m ∙ s–1. a) Pod jakým úhlem vzhledem k vodnímu proudu musí člun plout, aby se stále pohyboval kolmo ke břehům řeky? b) Jak velkou rychlostí se přibližuje člun k protějšímu břehu?
Nejprve jsem si nakreslil pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami 5 (rychlost vody) a 13 (rychlost člunu). Vypočítal jsem, že úhel, pod kterým musí člun plout je přibližně 68,96°.
Pak jsem šel na tu rychlost. Opět jsem si nakreslil pravoúhlý trojúhelník, tentokrát s přeponou 13 a jedním úhlem zmíněných 68,96° (člun pluje rychlostí 13m/s pod úhlem 68,98°) a spočítal jsem stranu protilehlou k tomu úhlu, která mi vyšla 12,13. Člun se přibližuje k břehu rychlostí 12,13 m/s.
Mám to dobře? :)
Předem děkuji za odpovědi.
↑ ProstěJá:
Zdravím,
nerad bych se pletl, ale řekl bych, že musíte vycházet jen z pravoúhlého trojúhelníku s
odvěsnou 5 a přeponou 13 a přímo z něj spočítat jak úhel, tak rychlost. Ten trojúhelník
vyjadřuje skládání rychlostí vody a člunu, nelze je jednou složit tak, podruhé jinak.
Edit. Ještě poznámka:
Má-li se určit úhel plavby člunu vzhledem k vodnímu proudu, pak by zřejmě měl být > 90°
(vzhledem k tomu, že člun pluje šikmo proti proudu vody). To zn. doplněk vypočítaného
úhlu do 180°.
Takže podle mne pokud označíme úhel v trojúhelníku x, pak cos(x) = 5/13, x = 67.38°,
a hledaný úhel = (180-67.38)°.
Rychlost člunu vzledem ke břehu pak = 13*sin(x) = 12 m/s.
Ještě přidám náčrtek:
13 m/s není odvěsna, ale přepona, protože ten člun pluje vůči břehu našikmo, takže pluje po přeponě. Jj to napsal správně.