Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, připravuju se na písemnou práci a narazil jsem na příklad, který nemohu dořešit. Mohl by mi někdo pomoci?
Zadání:
Určete obsah lichoběžníku, mají-li jeho základny délku a=24cm, c=14cm a ramena b=12cm, d=9cm. Řešte nejprve obecně.
↑ jirin97:
Dobrý den:
1. Výška lichoběžníku = v
2. Krajní body základny c promítněte kolmo na základnu a, 'přečnívající konce' na základně = postupně x, y.
Pak bych řekl, že platí:

a

(y-x)(y+x)=63
10(y-x)=63
y-x = 6.3
y+x = 10
y = 16.3/2 = 8.15
x = 3.7/2 = 1.85
a dopočítat v.
↑ jirin97:
Ano, jen otázka, zda jsem to já předtím dobře vypočítal - předpokládám, že jste mne zkontroloval?
Bohuzel mi to stale nevychazi. Podle vasich postupu mi vychazi ze obsah je 44. Dle vysledku v ucebnici to ma byt 167,3. Nevite nyni, kde jste udelal chybu? Dekuji za odpoved.

↑ jirin97:
A jak jsi počítal obsah? Podle jakého vzorce? Protože to vychází

↑ jirin97:
Stačí otevřít tabulky nebo použít internet 

↑ jirin97:
Obecně to bude takto:![kopírovat do textarea $S=\frac{a+c}{4(a-c)}\cdot\sqrt{4b^2(a-c)^2-\left[b^2-d^2+(a-c)^2\right]^2}$](/mathtex/43/433b970062be8f76d09e515ac8a0b75f.gif)
Po dosazení by ti mělo vyjít:
↑ jirin97:
Jo, 14*8.8 (obsah obdélníku) + 44 (obsah trojúhelníku) (Heronův vzorec)...nebo postupem jak píší kolegové
↑ jirin97:
Nebo pro obsah lichoběžníku platí také vztah:
kde
je poloviční obvod
Pak pro tvůj případ vyjde

↑ jirin97:
Obecně - viz obrázek:
a) Odečteme rovnici 1) od rovnice 2)
b) Do rovnice 5) dosadíme rovnici 3)
c) Sečteme rovnici 5) s rovnicí 3) a vyjádříme y
d) Z rovnice 2) vyjádříme výšku v (pomocí y zrovnice 6))
e) Tuto výšku dosadíme do rovnice 4) a máme hotovo.