Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chtěl bych poprosit o radu u následujícího příkladu:
Dva přímé navzájem rovnoběžné vodiče jsou od sebe vzdáleny 20 cm. Prvním vodičem protéká proud
I1 = 2 A, druhým vodičem proud I2 = 5 A. Stanovte přímku, na níž je manetická indukce rovna nule.
Relativní permeabilita µr = 1.
a) Proudy mají souhlasný směr.
b) Proudy mají opačný směr.
[výsledek: B = 10^-5 T]
Vůbec netuším jak začít, ostatní příklady, co jsme měli zadány, bez problému, ale tento je pro mě opravdu oříšek. Předem děkuji za všechny Vaše nápady.
↑ byXick:
Máš dva vodiče, kolmo na nárysnu, proud obou směřuje k tobě (obrázek)
Kolem vodičů vzniká magnetické pole, orientace mag. indukčních čar je daná pravidlem pravé ruky.
Vidíš, že mezi vodiči jsou pole orientovaná proti sobě. V určité vzdálenosti
od vodiče 2A jsou velikosti indukcí stejné a vyruší se.
Platí
(d - vzdálenost vodičů)
Řešením dostaneš
, a to je vzdálenost hledané přímky od vodiče 2A (bude rovnoběžná s vodiči)
Pro opačnou orientaci proudu budou pole orientovaná proti sobě vně vodičů. Úpravu rovnice určitě zvládneš.
Díky,
Jen pro upřesnění, to cos udělal je b) že? viz. pravidlo pravé ruky, ale popírá to cos napsal:
zdenek1 napsal(a):
Máš dva vodiče, kolmo na nárysnu, proud obou směřuje k tobě (obrázek)
každopádně co má směr proudu za vliv na výsledek? A zadání znělo "Stanovte přímku..." a ve výsledku je napsáno B = 10^-5 T což taky nechápu, tvůj závěr jsem dopočítal a to chápu :)
↑ byXick:
Nikoli, to je a), proudy mají souhlasný směr
Ten výsledek je pochopitelně nějaký nesmysl.
Směr proudu má zásadní vliv na to, kde se bude magnetické pole vodičů rušit. Jestli mezi nimi, nebo vně.
↑ zdenek1:
Aha, moje blbost, uvědomil jsem si, že orientace indukčních čar je stejná, ale na obrázku se mi zdály opačně /facepalm
Akorát si pořád nedokážu představit, jak to myslíš, že se pole bude rušit vně. Nemůžeš mi prosím zase napovědět obrázkem?