Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potřebovala bych pomoct s tímto příkladem, nějak jsem se sekla a nejde mi to vypočítat:![kopírovat do textarea $\frac{a*\sqrt{a}}{\sqrt[5]{a^{4}\sqrt[3]{a^{2}}}}:\frac{a*\frac{1}{2}*a^{-1}}{\sqrt[3]{a}}$](/mathtex/ac/ac503a1fb5d2738ce311eb2005cfe633.gif)
výsledek by měl být ![kopírovat do textarea $a\sqrt[5]{a^{2}}$](/mathtex/56/56e125904ff8b789cb9d748dd51fcc42.gif)
potřebovala bych hlavně ten postup, jaké vzorečky tam mám použít a tak.
Děkuju předem :)
Stačí ti k tomu pravidla pro počítání s mocninami (a odmocninami). Zkus si nejdříve každý zlomek upravit zvlášť na co nejvíc to půjde. A aby vyšel výsledek tak, jak jsi uvedla, to první "a" v druhém zlomku je umocněné na 1/2, krát je tam navíc. ;)
Když násobíš mocniny o stejném základu, tak se základ opíše a exponenty se sečtou. Když mocniny o stejném základu dělíš, základ se opíše a mocniny se odečtou. Když mocniny umocňuješ, exponenty násobíš. Tak to zkus upravit ještě víc. ;)
a druhý zlomek, tak jak je zadaný, tak je 
Stačí opsat základ a mocniny sečíst a odečíst a máš upraveno...