Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím ve spolek,
potřeboval bych poradit s algoritmem, který by k dané řadě čísel nalezl nejpravděpodobnější pokračování.
Znamená to, že potřebuji v řadě nalézt sérii čísel, která se opakuje, ne však se stejnými hodnotami, ale přibližnými. Například když naleznu čísla 2,10,50, tak v dalším opakování může být např. 3, 9, 48.
↑ Luco:
Přiznávám se, že z tvého popisu si vůbec nejsem jistý, co je vlastně tvým úkolem. Buď se pokus vyjádřit přesněji, nebo, a to by bylo mnohem lepší, zkus přepsat zadání nebo lépe popsat problém, který chceš řešit.
↑ Formol:
Omlouvám se, asi jsem to nepopsal úplně korektně, ale princip je jednoduchý. Mám řadu čísel, které byli vygenerovány na základě pseudonáhody. To já neovlivním, ale předpoklad je, že se výstup tohoto generátoru po nějakém počtu čísel opakuje s nějakou odchylkou. To co chci, je najít nejpravděpodobnější pokračování tohoto generování na základě toho, že v té řadě čísel najdu nějakou část, která se opakuje alespoň dvakrát, avšak nemusí být naprosto stejná čísla, ale jednotlivé pozice té opakující se podmnožiny se mohou lišit o určitou toleranci.
V případě, že by se nalezla takováto podmnožina, vytvořilo by se předpokládané pokračování řady čísel tak, že by se zprůměrovaly jednotlivé členy podmnožiny ze všech opakování.
Není to zadání žádné úlohy, jde pouze o jeden pokus, o kterém mám v hlavě představu, ale nesnadno se to popisuje ;)
↑ Luco:
No, postup (pokud jsem to tedy pochopil) by mohl být takovýto:
podmnožinu zdrojové řady čísel budu porovnávat s původní množinou (asi by bylo nejlepší začít porovnávat vzor dlouhý půl původního zdroje) no a krokuju vzor po původní množině od počátku do konce, a porovnávám jednotlivé prvky vzoru (+- přípustná diference); v případě neúspěchu zkrátím hledaný vzor a opakuji.
Pokusil jsem se udělat nástřel v Pythonu, možno ho stahnout na
http://leteckaposta.cz/325951850
Stránky: 1