dobrý den, prosím o pomoc a radu jak se počítá objem hranolu s kosočtverečnou podstavou.
slovní úloha.
Pan Vojtěch si nechal v zahradě postavit bazén ve tvaru čtyřbokého hranolu s kosočtverečnou podstavou, délka podstavné hrany je 6,5 m, vzdálenost protějších stěn bazénu je 5m. Předpokládaná hloubka je 120cm.
Kolik litrů vody spotřebuje pan Vojtěch na naplnění bazénu ? Kolik je to hektolitrů ?
Vzdáleností protějších stěn je délka strany kosočtverce. Jinak se objem počítá stejně jako u všech ostatních hranolů. Obsah podstavné plochy krát výška.
Připadá mi to zadání divné. Podstavná hrana je zadaná. Aby tou vzdáleností mezi stěnami byla úhlopříčka, muselo by jít o vzdálenost rohů bazénu a ne stěn....
↑ gadgetka:
Zdravím,
co se ti zdá na zadání divného. V kosočtverci jsou protější strany rovnoběžné a jejich vzdálenosti stejné.
Děkuji za obrázek, to, že to je výška, mě napadlo, ale až o něco později, když už jsem nebyla online. Před tím jsem si načrtávala vzdálenost protějších stěn "lajnou" shodnou s hranou kosočtverce. Někdy prostě mám své dny... Ještě jednou moc děkuji, Honzci a přeji krásný víkend. :)

V podstate je zadanie ekvivalentne s vynasobte vsetky udaje zo zadania (a spravne premente jednotky):
http://www.hackmath.net/cz/priklad/813