Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, rád bych se zeptal na pár dotazů ohledně následujícího příkladu. Děkuji mockrát předem!
Lze řešit případ b) i jiným způsobem než vypisováním?
a druhý dotaz, viz případ D)
Zadání: PETAKOVA 146/38
Kolik různých přirozených pěticiferných čísel s různými ciframi lze sestavit z cifer 0,2,4,6,7,8,9? Kolik z nich je dělitelných 4? Kolik z nich je dělitelných 10? Kolik z nich je sudých?
Moje řešení:
a) Kolik různých přirozených pěticiferných čísel s různými ciframi lze sestavit z cifer 0,2,4,6,7,8,9?
b) Kolik z nich je dělitelných 4?

c) Kolik z nich je dělitelných 10? 
d) Kolik z nich je sudých?
na posledním místě musí být 0,2,4,6,8 - 5 možností
5*5*4*3*5=1500 , správný výsledek vychází 1560! kde je chyba prosím?
EDIT:.
↑ Eratosthenes:
díky , spletl jsem si příklad..jinak to mám správně ale..
↑ bonifax:
Ahoj, myslím, že to nemáš dobře.
a) na prvním místo je na výběr šest cifer, ale na druhé rovněž šest (tam už totiž nula být může), takže 6*6*5*4*3
↑ bonifax:
Proč u b) nemáš 04, 08, 28 ?
Kromě toho i další výpočet je špatně. Budeš muset rozlišit situace, kdy ve dvoučíslí je nula a kdy není.
ahoj ↑ zdenek1:
chybí tam jen 28..a na to jsem zapomněl pač jsem psal moc rychle..
04,08 ,číslo nemůže začínat nulou ne?..zatím jsem se s tím nesetkal..
O té nule jsem uvažoval, ale nevěděl jsem jak to provést. Každopádně v Petákové je ale výsledek 840, což ale vychází.
------> celkem 14 možností na poslední dvojčíslí
↑ bonifax:
Jenže ta dvojčíslí, která uvádíš, jsou na konci, ne na začátku.
Číslo je dělitelné čtyřmi, když poslední dvojčíslí je dělitelné čtyřmi.

↑ bonifax:
Cau,
problem v (d) je v tom, ze pokud je na konci 0, tak na prvni pozici muzeme vybirat ze 6 cisel a ne jen z 5.
Doporucuju tedy rozlisit dva pripady: (1) na konci byla pouzita nula, (2) na konci nebyla pouzita nula. Podobny pristup bych zvolil i pri delittelnosti ctyrmi: (1) v poslednim dvojcisli je pouzita nula, (2) v poslednim dvojcisli neni pouzita nula. Myslim, ze ani vysledek v ucebnici (tech 840) nebude spravne.
↑ zdenek1:
jj sorry, spletl jsem se je to na konci..04 a 08 je dělitelné 4? To je ale takové zvláštní když je první cifra 0. Jak se to tedy řešit bude tedy, ? Že by byl výsledek v Petákové zle? A původní otázka: dá se to řešit i jinak než vypisováním? PS Celkem jich tam bude tedy 16.
↑ nejsem_tonda:
O tom jsem samozřejmě musel uvažovat, proto tam mám tam také 5.
BTW.
Ještě jsem se nesetkal, že by v Petákové někde byla chyba..
Ten příklad s dělitelností jsme počítali s kamarádem vypisováním a vyšlo nám stejně blbě jako Petáková?
Ahoj, bonifaxi. Ty neřešíš dvojciferná čísla, ty řešíš pěticiferná čísla. A pěticiferné číslo, které má poslední dvojčíslí dělitelné 4, je celé dělitelné čtyřmi. Čili i číslo
a
.
↑ gadgetka:
jo já vím, dobře no, ale s těmi 14 čísly to vycházelo..tak já nevím pak ale )):
Kolegové snad prominou, že jsem se jim vmísila do řešení ... tady je řešen stejný příklad:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=18309

↑ bonifax:
Jo souhlasim, ze chyba tam neni. To jsem se unahlil.