Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, viete mi poradit s touto limitou?
Myslim, ze by sa mal pouzit vzorec
takze by som postupoval, ze upravim nejak citatel, aby mi tam zostalo x, alebo nieco podobne a potom to bude len obrateny zlomok cize stale 1. Ale nemam sajnu ako ho upravit.
Skusim este kedtak L Hospitala
EDIT: skrz L Hospitala vysla 1
Zdravím,
včera jsem se na zadání dívala, zda někdo z kolegů nenavrhne něco použitelného, můj návrh (budu psát jen úpravy):
, rozdělím na součet limit:
(1)
a (2)
.
(2) je jasná:
půjde k 0.
(1)
a zde bych potřebovala nějak dostat, že na
platí stejný důsledek, jako vzorec 3 a to se mi nedaří. Tak snad celá úvaha není špatná, co kolegové? Děkuji.
Pozdravujem ↑ jelena:,
Jedna ( velmi elementarna) cesta je uviest do daneho vyrazu 3 casti ktore su definicie derivacie v bode 0... a potom je to ozaj hracka.
Zda sa mi, ze casto ta limita o ktorej pisem je ( skryto ) pouzita, bez toho aby sa o nej hovorilo. Aj ked podobne myslienky su pouzite v dokaze Hôpital-ovej vety, je to prirodzenejsie a lahko vysvelitelne pre studenta.
poznamka: ide o tieto vyrazy

Ako sa to aj vidi v prispevku od Jarrro ( i ked rozlozil jednu zlozenu funkciu na dve casti, no vsak to nemeni nic na mojej poznamke)
Edit
Pochopitelne sa da pouzit, aj metoda ekuivalentov, no vsak tato metoda nie je v cz a Sk pouzivana ( ale koho to zaujima moze si precitat o nej tu na fore, kde som ju v minulosti dostatocne popisal)
Ahoj ↑ jarrro:,
To neznamena ze z casu na cas nie je nejaka ina metoda, ale zapis 
nie je nic ine ako definicia derivacii tejto funkcie v bode 0.
( a je pochopitelne vela ciest co vendu k jeho vypoctu...)
A dost casto, uzitocny trik na elementarne hladanie urcitych limit ide cez tuto obkluku.
↑ jarrro:,
Ano, ale vsak to je vyhoda dialogu, ze si napiseme co sa nam zda uzitocne.
Inac, aspon dufam, ze ta moja poznamka pomoze aspon jednemu cloveku ako upravit vyraz v limite na nieco jednoduchsie alebo znamejsie.