Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 10. 2013 22:39

klaudia
Zelenáč
Reputace:   

Úplný metrický priestor

Ahojte, nepomôžete mi s takýto zadaním:

Dokažte, že v úplných metrických prostorech prekompaktní a relativně kompaktní množiny splývají.

Ďakujem.

#2 20. 10. 2013 03:35

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Re: Úplný metrický priestor

↑ klaudia:
Asi by bolo dobre zadefinovať tieto pojmy. Možno sa mýlim, ale myslím, že sa aspoň v niektorých kontextoch používajú ako synonymá.
Napríklad na Wikipedii sa píše:
Precompact set may refer to:
* Relatively compact subspace, a subset whose closure is compact
*Totally bounded set, a subset that can be covered by finitely many subsets of fixed size
http://en.wikipedia.org/wiki/Precompact_set

#3 20. 10. 2013 10:48

klaudia
Zelenáč
Reputace:   

↑ kompik:

To som našla tiež, ale ako to dokážem matematicky, nemôžem sa odvolať nato, že sú to synonymá...
Nejaké matematické odvodenie nato neexistuje?

#4 20. 10. 2013 10:52

kompik

klaudia napsal(a):

↑ kompik:

To som našla tiež, ale ako to dokážem matematicky, nemôžem sa odvolať nato, že sú to synonymá...
Nejaké matematické odvodenie nato neexistuje?

Aby malo zmysel hovoriť o matematickom odvodení, treba najprv vedieť definície pojmov, s ktorými pracujeme.

Takže by pomohlo pozrieť sa do poznámok alebo skrípt, podľa ktorých idete a povedať nám ostatným, čo chápete pod prekompaktnou a relatívne kompaktnou množinou.

#5 20. 10. 2013 11:04

kompik

Ak je cieľom ukázať to že v úplnom metrickom piestore platí:
Podmnožina A je totálne ohraničená <=> A má kompaktný uzáver,
tak by som si skúsil pomôcť tým, že vieme:

* Metrický priestor je kompaktný práve vtedy, keď je úplný a totálne ohraničený.

$\Rightarrow$ Tu by som skúsil ukázať, že ak A je totálne ohraničená množina, tak aj $\overline A$ je totálne ohraničená množina. Potom $\overline A$ je úplný priestor (lebo je uzavretý podpriestor úplného priestoru). Súčasne je totálne ohraničený. Teda je to kompaktný podpriestor.

$\Leftarrow$ Keďže $\overline A$ je kompaktný priestor, tak je aj totálne ohraničený. Stačí zdôvodniť, že podmnožina totálne ohraničenej množiny je totálne ohraničená.

#6 20. 10. 2013 11:34

klaudia
Zelenáč
Reputace:   

↑ kompik:

Cieľom bolo dokázať, že RELATÍVNE KOMPAKTNÁ MNOŽINA $\equiv $ PREKOMPAKTÁ (TOTÁLNE OHRANIČENÁ) MNOŽINA

Def. Hovoríme, že M je RELATÍVNE KOMPAKTNÁ MNOŽINA, ak $\overline{M}$ je kompaktná množina (tj.  z každej postupnosti prvkov množiny M je možné vybrať konvergentnú postupnosť).

$\Rightarrow$ Každá konvergentná postupnosť je cauchyovská postupnosť.

$\Rightarrow$ Ak z každej postupnosti prvkov množiny M možno vybrať cauchyovskú postupnosť, potom M je TOTÁLNE OHRANIČENÁ MNOŽINA.

$\Rightarrow$  TOTÁLNE OHRANIČENÁ $\equiv $ PREKOMPAKTÁ

Teda:        RELATÍVNE KOMPAKTNÁ MNOŽINA $\equiv $ PREKOMPAKTÁ

Mohlo by to byť takto?

#7 20. 10. 2013 12:50

kompik

↑ klaudia:
Z toho, čo si napísala, sa dá domyslieť, že vaša definícia totálne ohraničenej množiny je: Z každej postupnosti sa dá vybrať cauchyovská podpostupnosť.

Dôkaz implikácie $\Rightarrow$ vyzerá byť ok: Z postupnosti vyberieme konvergentnú podpostupnosť. (Táto podpostupnosť konverguje v $\overline M$, limita nemusí byť prvok množiny M. Ale to nemení nič na tom, že postupnosť bude cauchyovská - táto vlastnosť nezávisí od toho, či sa na postupnosť pozeráme v M alebo v uzávere.)

Ešte by bolo treba nejako zdôvodniť opačnú implikáciu $\Leftarrow$. T.j. ak množina M je totálne ohraničená, tak jej uzáver $\overline M$ je kompaktná množina.

Ak by som to robil cez postupnosti, tak prvá možnosť, ktorá mi prišla na um je takáto:
* Máme ľubovoľnú postupnosť $(x_n)$ v $\overline M$.
* Zoberieme si postupnosť prvok z M takú, že $|x_n-y_n|\le\frac1n$. (To sa dá - stačí si spomenúť na definíciu uzáveru.)
* Z nej sa dá vybrať cauchyovská podpostupnosť $(y_{n_k})$.
* Potom aj $(x_{n_k})$ je cauchyovská. Keďže $\overline M$ je úplný priestor, bude táto postupnosť aj konvergentná.

Zápatí