Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám zadáno
přičemž
1)
takže jsem začal řešit takto
vyšlo zatím
dále nevím co znamená to jak se s tím pracuje :)
a pokračuju zatím správně ?
mohl bys prosímtě vyřešit tento příklad abych věděla jak dále a jestli bys popsal postup :)
Po roznásobení mi vyšlo něco šíleného dokonce tam bylo i a mám určit def obor
↑ květinka fialová:
Zdravím,
to jsi neměl(a) roznásobovat, ale vytknout úplně na závěr zápisu v příspěvku kolegy ↑ user:.
Pravý účel příspěvku - udělej si, prosím, jasno - zda jsi "začal" nebo jsi "vědělA". Např. já se domnívám, že vzdělání děvčat je metlou lidstva, tedy u mne bys takovým způsobem neuspělA a na kolegy věřím také velký dojem neuděláš :-) Děkuji.
↑ květinka fialová:
No výraz obsahující a jinak členy s mocninou nižšího stupně je prachobyčejný polynom čtvrtého stupně, což není nic šíleného, spíš bych řekl že to je jedna z nejnormálnějších věcí.
Co se týká definičního oboru, jak jsem psal, jedná se o polynom, u kterých by definiční obor neměl být žádný problém.
Co se týká formy zápisu, roznásobený tvar je jeden ze standardních zápisu výsledku a nevidím na něm nic špatného. Na druhou stranu postup s vytýkáním umožní nalézt jednoduše kořeny polynomu a roznásobením o tuhle možnost přijdeš.
Záleží tedy jaké je celé zadání úlohy, já jsem ukázal, jak se postupuje při vyjadřování složené funkce, ale další kroky postupu je třeba volit podle zadání celé úlohy, které jsi nenapsala.
no mám udělat složenou funkci,určit definiční obor a složeniny co znejjednodušit
Dobře fajn,jen jsem si nebyl jistý zda to je správný postup,jestli to nešlo udělat i jinak :)
po roznásobení nám dá + zbytek
což jde ještě roznásobit na
tedkom můžu něco sečíst a odečíst
vytknu
a už nevím co dál a jestli to je vůbec dobře
Definiční obor bych dal si všechna reálná čísla ne
a ještě dotaz jaký je rozdíl mezi tím