Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, nevím si rady s touto limitou: ![kopírovat do textarea $ \lim_{[x,y]\to[0,0]}{\frac{2-\cos x-\cos y}{x^2+y^2}}$](/mathtex/56/56547d1836d9a968a303346ccff43929.gif)
Stále mi vychází špatný výsledek 1/2, správně má vyjít, že limita neexistuje.
Prosím o vysvětlení této části příkladu. Děkuji.
↑ Jozef3:
Ahoj, pro
je 

a pro
je

substituce
na prstencovém okolí nuly
a

Proto se obě limity rovnají
a limita může existovat. Problém je, že nemůžu najít vhodnou substituci, která dává různé limity.
↑ Tomas5:
Omlouvám se, pane kolego, máte pravdu. Pro y=x^2 ta limita skutečně vyjde 1/2. Kde jste však přišel na to, že limita neexistuje? Pokud byste měl pravdu, že neexistuje, bylo by to celkem vážné zjištění. Tato limita je totiž příklad 331 v knize L. Zajíček: Vybrané úlohy z matematické analýzy, kde je ve výsledcích uvedeno, že daná limita je 1/2. Navíc, také se mi nepodařilo najít směr, kde by ta limita nevycházela 1/2. Tak zkuste naopak dokázat, že ta limita je 1/2. Pokud naopak dokážete, že ta limita není 1/2, tak napište kol. Zajíčkovi, ať to ve svém příští vydání opraví.
↑ Jozef3:
Nevím, jak to má vyjít, ale používám Wolfram Alpha, ten tvrdí, že limita neexistuje, já tomu věřím, ale nevím jak to dokázat. Mně vychází limita 1/2.
↑ Tomas5:
Věřte nebo ne, ta limita skutečně vychází 1/2. Račte po mně zkontrolovat:
Označme: ![kopírovat do textarea $\lim_{[x,y]\to[0,0]}\frac{2-cos x-cos y}{x^{2}+y^{2}}=A$](/mathtex/7e/7e2327e2a08e1e66125eed4bd7c9cb13.gif)
Odhadneme, že A=1/2 a počítejme:

Přičemž poslední výraz jde z definice malého o k nule, takže skutečně A = 1/2. Kdyby Vás to zajímalo, tak první rovnost plyne z Taylorova rozvoje a první nerovnost plyne z trojúhelníkové nerovnosti.
Mimochodem, toto není jediná chyba, které se program WolframAlpha dopouští. Pozor na to, tento program není svatý a jeho chyby Vám občas mohou pěkně zavařit! Podobně jako v tomto případě.
Stránky: 1