Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 10. 2013 16:51

dadulin17
Zelenáč
Škola: Kostka škola s. r. o.
Pozice: student
Reputace:   

Obsahy a obvody rovinných obrazců

Zdravím.Potřebovala bych pomoc.
Začali jsme probírat ve škole téma "Obsahy a obvody rovinných obrazců" a absolutně v tom plavu!
Nevím si s tím rady. Vím,že jsme to určitě probírali na zákl.škole ale náš matikář byl ignorant,který nic nevysvětloval..Proto se obracím na vás.
Potřebovala bych jasně vysvětlit jak vypočítat tyto příklady..ale přesně postup a odůvodnění proč to tak je.
Nepotřebuji znát výsledky ale postup jak se k tomu doberu a proč ?:(
Kdyby si na mě prosím někdo vyhradil svůj čas a zkusil mi pomoc :( děkuju moc..

Př. (1) Lichoběžník: základny měří 5 cm a 7 cm, obsah je 54 cm2. Určete jeho výšku.
Př. (2) Rovnoramenný trojúhelník: základna měří 6 cm, rameno 5 cm. Určete jeho obsah.
Př. (3) Rovnostranný trojúhelník: obsah je 15 cm2. Určete jeho stranu.
Př. (4) Obecný trojúhelník: strana a= 5 cm,b= 6 cm,c= 7cm,Určete obsah a výšku vc.
Př. (5) Pravidelný šestiúhelník: poloměr kružnice vepsané Ró=10 cm. Určete jeho obsah.
Př. (6) Kruh: obsah S=28cm. Určete jeho obvod.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 20. 10. 2013 16:54

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

#3 20. 10. 2013 17:10

Rosa
Zelenáč
Místo: Miroslav
Škola: PF UJEP Brno (67-71, Mgr.)
Pozice: učitel, ZŠ Miroslav

Re: Obsahy a obvody rovinných obrazců

Př. 1
S = ((a + c) *v)/2 jednodušeji řečeno (a + c) *v je v čitateli, to celé lomeno dvěma. Znám obsah a základny, vypočítám  jednu neznámou a to je výška. Výpočet: sečtu základny.....

Př. 2
Pomocí Pythagorovy věty vypočteme výšku příslušnou k základně trojúhelníku a potom dosadíme do vzorce S = základna x výška děleno dvěma.

Př. 3

Podle Pythagorovy věty vypočítám v obecném tvaru velikost výšky trojúhelníku. Postupnými úpravami dojdeme k výsledku v = a * $\sqrt[]{3}$/2. Pak stačí dosadit do vzorce pro obsah trojúhelníku, viz příklad 2. Opět máme vzorec s jednou neznámou a tu ekvivalentními úpravami vypočteme.

Za chvilku zbývající příklady, jestli už není pozdě.

rs

#4 20. 10. 2013 17:20

dadulin17
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rosa: Pozdě rozhodně není..zatím děkuju moc.

#5 20. 10. 2013 17:26

Peta8
Fyzikář
Reputace:   24 
Web

↑ dadulin17:

Učitel byl ignorant. Samozřejmě! No a i kdyby, to je takový problém se naučit těch pár vzorečků pro obsah a obvod z tabulek? A nebo se nechce? Moc práce, co?

#6 20. 10. 2013 17:30

dadulin17
Zelenáč
Reputace:   

↑ Peta8:
Nemám ráda,když mě někdo napadá,takže to zkusím slušně!
Učitel na naší základní škole byl alkoholik, kterýho si tam ředitel udržoval jen kvůli tomu, že to byl švagr. Neustále chodil do hodin opilý a vyhodili jej až když já ze základky vycházela.
Problém se to doučit opravdu není! Ale je problém si uvědomit,co se má člověk všechno k tomu učivu doučit. Protože očividně mi k tomu JEN základní vzorečky nestačí.
Proto jsem tady, aby mi někdo pomohl to pochopit co všechno k tomu potřebuji. Né proto aby někdo ze mě dělal línýho člověka.

#7 20. 10. 2013 17:53

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

téma jsem zamkla. ↑ dadulin17:

budu považovat, že úvodní příspěvek obsahuje více úloh, abychom si představili rozsah požadavků a doporučili vhodné materiály, což provedl kolega ↑ Peta8:, děkuji. Kolega ↑ Rosa: nastínil postupy řešení. Další materiály najdeš v tématu na úvod sekce.

Doporučuji, abys pokračovala dle pravidel - jedno téma=jedná úloha + nástin vlastního pokusu - odkaz na materiál, obrázek (můžeš vložit pomocí tlačítka Upload pod zprávou) atd. viz pravidla. Až dokonzultuješ jednu úlohu, označíš za vyřešenou a pokračuješ.

Děkuji za pochopení, kolegům za zájem o problém a ať se vede ve studiu.

Zápatí