Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2013 13:59

mirpi
Zelenáč
Reputace:   

Matice a nevim co..

Ahoj potřebovala bych pomoct s maticemi.Umím jen když mají n=3 a ne n=4.Druhý dva příklady ani nevím na co jsou :(.Předem děkuji všem za pomoc :)
Mirka

1)matice
3a+b-c+d=0
a-b+3c+2d=0
5a+2b+c-d=0
3a+5c=0

2)matice
2a+3b+4c+5d=26
3a+4b+5c+2d=25
4a+5b+2c+3d=24
5a+2b+3c+4d=23

3)?
Jaký uhel spolu svírají stěnové úhlopříčky krychle vycházejcí z jejího vrcholu.

4)?
Stanovte celkový moment síly, jestliže síla F1(i+2j-3k) v N působí v bodě A (2,-1,3) a síla F2 působí v bodě A2 (3,5,1) vzhledem k bodu 0 (1,1,1)

#2 21. 10. 2013 14:10

marnes

Re: Matice a nevim co..

↑ mirpi:

1) 2) jestli umíš pro n=3, tak stejným způsobem počítáš pro n= cokoliv - pod hlavní diagonálou nuly, ...
3) nakresli si obrázek - vytvoř trojúhelník a sinovou či kosinovou větou počítej.
I když tady ani není co, jelikož je to trojúhelník, u něhož úhly počítat nemusíš

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 21. 10. 2013 14:29

mirpi
Zelenáč
Reputace:   

↑ marnes:

1)n=3 pry se ta matice ma nak zkratit a to nechapu.. :(
3)ja to v tom nevidim :/
Ale děkuji :P

#4 21. 10. 2013 15:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ marnes: v sekci Fyzika bych spíš předpokládala reakci na poslední úlohu. Jinak mi řekni, jak se mají prosazovat pravidla, když ani ze strany zkušených uživatelů není podpora v takovém směru.

↑ mirpi:

Dle pravidel v tématu má být jen jedna úloha + vlastní pokus. Sdělení "nevím" není pokus. Pokus je umístit odkaz na studijní materiál, který je u vás doporučován (nebo alespoň název knihy, co u vás doporučuji) a/nebo odkaz z Google, že toto jsi našla, ale nepomohlo to.

k úloze 3) zde jsem dávala odkaz na velmi přehledný materiál pro představu úhlů v krychli.
k úloze 4) materiály a materiály, ale zadání nemáš kompletní, chybí 2. síla.

Pochopila jsi, v čem se neshoduješ s pravidly a jak budeš dál pokračovat? Děkuji.

#5 21. 10. 2013 21:22

marnes

↑ jelena:

Na příklad 4) nereaguji, jelikož neznám
První tři jsem jen nastínil.
To že se objevuje víc dotazů není výjimka. Tady jsem prostě usoudil, že to zase není tak moc a taky vzhledem k mé odpovědi.
Prostě jsem odpověděl. Pokud tě to moc urazilo, tak se omlouvám.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#6 21. 10. 2013 22:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ marnes:

Zdravím,

potom by se více hodilo upozornění, že autorka tématu je v sekci nevhodně, tak? A já dokonce uvěřím, že jsi další témata stejné autorky, co jsem zamkla, nečetl :-).

To že se objevuje víc dotazů není výjimka.

potom místní pravidla jsou prázdný zvuk, ale nikdo nedošel s návrhem na změnu, jen že se ignoruje.

Pokud tě to moc urazilo,

:-) to by bylo velmi obtížné, až nemožné provést, tedy není za co se omlouvat. Jsem lehce trudnomyslná, když čtu příspěvky typu úvodního, když se nezdraví a když není dostatečná úcta v tématech navzájem a přeskakujete jeden přes druhého a nějaké další drobnosti podobného rázu. Ale ta trudnomyslnost je lehká až nadnášející :-)

A ještě z kvality češtiny jsem rozhořčena - a sama klidně ponechám "z" na úvod věty. tak to ano, to mne skutečně rozhodilo.

Konec OT, půjdu kolegyňce ještě jednou vysvětlit pravidla a budu doufat, že již všechno pochopila a podle toho se zachová.

Zápatí