Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřeboval bych poradit s postupem statistického vyhodnocení. Mám data o tom jestli byl použitý lék A nebo B, a jestli byl nebo nebyl účinný. Problém je, že potřebuju statisticky vyhodnotit, jestli můžu říct, že lék A je na danou chorobu účinnější než lék B.
Pochopil jsem, že k tomu použiju chi kvadrát test, ale vůbec nevím co do něj dát, resp. není mi moc jasné to s tou očekávanou četností, tj jaká má být. Pro lepší osvětlení ještě dám příklad reprezetnace dat (dat mám cca 10 000 s tím, že je ještě dělím do skupin podle věku atd - ale to jsem už udělal):
Id. pac ; použitý lék; výskyt choroby po léčbě;
1 A 0
2 B 0
3 B 1 ... atd až
10000 A 1
↑ daveedek:
Ahoj,
vzhledem k vysokému počtu pacientů je na místě, tedy pokud se nemýlím, jiný postup.
Počet uzdravených pacientů je vlastně náhodný jev s binomickým rozdělením Bi(n,p), kde n je počet pacientů ve skupině a p je pravděpodobnost, že se pacient uzdraví. V obou případech víš n (počet pacientů celkem) a p odhadneš jako počet pacientů uzdravených léčených daným lékem děleno počet pacientů léčených daným lékem. Binomické rozdělení není moc šikovné, ale máme tu Moivre-Laplaceovu centrální limitní větu, podle které můžeš předpokládat, že ti binomické rozdělení konverguje pro dostatečně velký počet pokusů k rozdělení normálnímu. Tedy můžeš předpokládat, že rozdělení je "skoro normální".
To byla jen omáčka a teď postup - prostě použij t-test s hypotézou o nerovnosti. Vlastně tě bude čekat ještě jedna zrada - protože je rozsah velký, kvantily Studentova rozdělení nenajdeš;-)
Ok, dík moc tohle je jasné... Nakonec jsem ale zjistil, že to je trochu komplikovanější - data dělím dále do skupin tak, že po celém rozdělení můžu mít skupinu, kde bude třeba 50 lidí max, a pak už nebude tento postup fungovat ... Takže jak to bude v případě, že mám n = cca 50
↑ daveedek:
Pokud je víc skupin a jde o analýzu skutečných experimentálních dat, načti si něco o ANOVA.
Stránky: 1