Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2013 10:56

daveedek
Reputace:   

Statistika - rozhodnutí o tom, který lék je účinnější

Ahoj,
potřeboval bych poradit s postupem statistického vyhodnocení. Mám data o tom jestli byl použitý lék A nebo B, a jestli byl nebo nebyl účinný. Problém je, že potřebuju statisticky vyhodnotit, jestli můžu říct, že lék A je na danou chorobu účinnější než lék B.
Pochopil jsem, že k tomu použiju chi kvadrát test, ale vůbec nevím co do něj dát, resp. není mi moc jasné to s tou očekávanou četností, tj jaká má být. Pro lepší osvětlení ještě dám příklad reprezetnace dat (dat mám cca 10 000 s tím, že je ještě dělím do skupin podle věku atd - ale to jsem už udělal):

Id. pac ; použitý lék; výskyt choroby po léčbě;
1 A 0
2 B 0
3 B 1 ... atd až
10000 A 1

#2 21. 10. 2013 14:06

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Statistika - rozhodnutí o tom, který lék je účinnější

↑ daveedek:
Ahoj,
vzhledem k vysokému počtu pacientů je na místě, tedy pokud se nemýlím, jiný postup.

Počet uzdravených pacientů je vlastně náhodný jev s binomickým rozdělením Bi(n,p), kde n je počet pacientů ve skupině a p je pravděpodobnost, že se pacient uzdraví. V obou případech víš n (počet pacientů celkem) a p odhadneš jako počet pacientů uzdravených léčených daným lékem děleno počet pacientů léčených daným lékem. Binomické rozdělení není moc šikovné, ale máme tu Moivre-Laplaceovu centrální limitní větu, podle které můžeš předpokládat, že ti binomické rozdělení konverguje pro dostatečně velký počet pokusů k rozdělení normálnímu. Tedy můžeš předpokládat, že rozdělení je "skoro normální".

To byla jen omáčka a teď postup - prostě použij t-test s hypotézou o nerovnosti. Vlastně tě bude čekat ještě jedna zrada - protože je rozsah velký, kvantily Studentova rozdělení nenajdeš;-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 21. 10. 2013 15:58

daveedek
Reputace:   

Ok, dík moc tohle je jasné... Nakonec jsem ale zjistil, že to je trochu komplikovanější - data dělím dále do skupin tak, že po celém rozdělení můžu mít skupinu, kde bude třeba 50 lidí max, a pak už nebude tento postup fungovat ...  Takže jak to bude v případě, že mám n = cca 50

#4 22. 10. 2013 07:16

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ daveedek:
Pokud je víc skupin a jde o analýzu skutečných experimentálních dat, načti si něco o ANOVA.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí