Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 10. 2013 17:45 — Editoval Katka1994 (21. 10. 2013 17:51)

Katka1994
Reputace:   

Tečna

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, když mám bod a kuželosečku, jak lze jednoduše zjistit, jestli jde z daného bodu sestrojit tečnu, aniž bych něco dlouze počítala?

Například

$M[-8,0]$

$y^{2}+3x+4y-8=0$

• (téma jako vyřešené označil(a) Katka1994)

#2 21. 10. 2013 21:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Tečna

Zdravím,

pokud máš na mysli, zda zadaný bod je bodem dotyku přímky a kuželosečky, nebo je mimo kuželosečku, potom stačí souřadnice bodu dosadit do rovnice kuželosečky. V případě, že bod je mimo kuželosečku, potom může být varianta sestavení tečny dle postupů kolegů Cheopa a Zdeňka1.

U paraboly může být speciální situace, že přímka, procházející bodem bude rovnoběžná s osou paraboly, bude mít s parabolou jeden společný bod, ale nebude tečnou. Obdobně u hyperboly - přímka rovnoběžná s asymptotou.

Ale pokud máš zadán jen jeden bod, tak taková situace by neměla nastat až na další povídání. A to je situace taková, že bod je uvnitř oblasti omezené parabolou, zřejmě na to se ptáš - potom zjistit vrchol paraboly a orientaci a překontrolovat, zda je bod uvnitř.

Obdobně i u dalších kuželoseček, řekla bych, tedy úpravou na středový a vrcholový tvar )pokud ještě nepoužíváš diferenciální počet). Je to k Tvému dotaz, nebo jsi chtěla něco jiného? Děkuji.

#3 21. 10. 2013 21:13

marnes

↑ Katka1994:
Třeba takto:
Pro libovolný bod M roviny E2 a jeho průvodiče platí jedna ze tří variant:
a) MF  <  Md ,          pak M je vnitřní bod - nelze vytvořit tečnu
b) MF=Md ,              M leží na parabole - je to bod dotyku
c) MF  > Md ,           pak M  je vnější bod a lze vést z něj tečnu

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 21. 10. 2013 22:20

jelena
Jelena

↑ marnes:

Další pozdrav,

tedy souhlasíš, že je třeba úpravy na středový (pro kružnici a elipsu) a vrcholový (pro parabolu  a hyperbolu) tvary? Pokud toto kolegyňka měla v označení jako "něco dlouze počítala".
Nenapadá mne, že bych dokázala určovat rovnou z obecného tvaru (nebo jsem dosud takovou potřebu neměla).

#5 22. 10. 2013 11:47

marnes

↑ jelena:
Zdravím a souhlasím.
Nevím proč, ale něco mi říká, že to jde i z rovnic obecných. Zkusím pohledat v sešitech. Člověk by nevěřil, co všechno nás dříve matikáři učili:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#6 22. 10. 2013 12:31 — Editoval Rumburak (22. 10. 2013 16:52)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ marnes:, ↑ jelena:

Ahoj.

Ano, jde to i z rovnic obecných.  EDIT: Chtěl jsem napsat "jde to i z rovnic středových".

Pro elipsu (potažmo kružnici) je to celkem zřejmé  - "vnější" body, jimiž lze vést tečny (jsou dvě) k elipse o rovnici

$\frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} = 1$

jsou právě takové, ktaré vyhovují podmínce  $\frac{x^2}{a^2} + \frac{y^2}{b^2} > 1$ .

Pro parabolu o rovnici $y = ax^2  ,   a > 0$  jsou "vnější" body určeny podmínkou $y < ax^2$ (pro $a<0$ nutno
obrátit znaménko nerovnosti i ve druhé nerovnici).

Pro hyperbolu o rovnici 

$\frac{x^2}{a^2} - \frac{y^2}{b^2} = 1$

jsou "vnější" body dány podmínkou   $\frac{x^2}{a^2} - \frac{y^2}{b^2} < 1$ , jak zjistíme dosazením jejího středu [0, 0].

#7 22. 10. 2013 15:39

jelena
Jelena

↑ Rumburak:

Zdravím a děkuji,

takové rovnici, jak máš, ovšem říkám (asi nesprávně) středová (i pro hyperbolu, v předchozím příspěvku jsem hyperbolu špatně přiřadila), obecnou rozumím takovou rovnici. Ono tam určitě něco bude s křivosti (nebo konkavnosti?), muselo by se chtít otevřít Rektoryse (ale asi to bude souviset i s dif. počtem).

↑ marnes: :-) sešity nemám, protože nemám rada ručně psané poznámky.

#8 22. 10. 2013 16:12

Katka1994
Reputace:   

↑ jelena:

↑ Rumburak:

↑ marnes:

Děkuji moc všem za reakci! :)

Tak nějak jsem přemýšlela a v podstatě předtím, než začnu počítat tečnu z bodu, tak si určím, zda-li zadaný bod je ve vnitřní oblasti kuželosečky, na kuželosečce případně ve vnější oblasti kuželosečky. Pokud by ležela uvnitř, tečny sestrojit nelze a nemusela bych dále nic počítat. Pokud by ležela na dané kuželosečce, počítala bych tečnu v bodě a pokud by ležela mimo, tak bych počítala tečny z bodu. O to mi v podstatě šlo, určit si to předem, protože bych stvořila poláru a tak různě si hrála, a nakonec by kvadratická rovnice neměla řešení a tečny by sestrojit nešly.

↑ jelena:

Diferenciální počet zatím ještě neumím, ale už jsem se naučila spojitost funkce a propočítívám si příklady na limity.

#9 22. 10. 2013 17:03

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Ahoj.

co se týče názvosloví,  máš nepochybně pravdu -  spletl jsem se já  (měl jsem na mysli obecnou kuželosečku a
adjektivum se mi "přlepilo" k té "rovnici"). Díky za upozornění.

Řekl bych, že aby z bodu X bylo možno vést tečnu ke kuželosečce q, musí bod X ležet v takové komponentě roviny
vyťaté kuželosečkou q, která není konvexní.

Ale více o této problematice nevím.

Zápatí