Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám proměnné SAL1...počet prodaných konzerv 1
APR1...cena za konzervy 1
APR2...cena za konzervy 2
APR3...cena za konzervy 3
Vliv zvýšení ceny konzervy 2 na prodej konzerv 1 je stejný jako vliv zvýšení ceny konzervy 3 na prodej konzervy 1.
Potřebuju si nejspíš nadefinovat novou proměnnou, mohl by mi někdo prosím říct jakou a proč? A jaké potom budou hypotézy H0 a H1?
Děkuji moc!!
↑ mike1144:
Ahoj,
možná bys měl přepsat doslovně celé zadání, protože tvůj dotaz připomíná jednu verneovku a nabízí se pouze odpověď 42.
mám 52 pozorování, zkoumám závislot prodeje konzerv 1 při změnách cen konzerv 1,2 a 3. A mne zajímá, jak mohu zjistit zda: Vliv zvýšení ceny konzervy 2 na prodej konzerv 1 je stejný jako vliv zvýšení ceny konzervy 3 na prodej konzervy 1.
Potřebuju nejspíše vytvořit umělou proměnnou a nadefinovat hypotézy...ale nevím, jak bych měl tento vliv testovat :-( Sand je to ajsnější...mám tedy data o prodeji konzerv 1 při různých cenách konzerv 1,2 a 3.
↑ mike1144:
Přiznávám se, že nevím, k čemu by bylo dobré zavádět další proměnnou. Kdybych měl řešit podobný příklad, tak bych si prostě určil parciální korelační koeficienty r(prodej konzerv 1, cena konzerv 2|...) a r(prodej konzerv 1, cena konzerv 3|...). Následně bych testoval hypotézu o rovnosti těchto koeficientů.
↑ Formol:
Pomocí korelace mne to napadlo. A asi to nakonec udělám, jen jsme v ekonometrii nic takhle netestovali. Tak sjem si říkal, že by to mohlo jít ještě nějak jinak...třeba vytvořením proměných daných jejich součinem, ale asi je to blbost...