Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2013 14:32 — Editoval milwoukee (24. 10. 2013 15:02)

milwoukee
Reputace:   

limita dvou promennych - ruzne vysledky

Cau,
vypocital som limitu pomocou polarnych suradnic. Vysla mi celkom pekne, a to 0. Problem je ale v tom ze spravna odpoved je, ze limita neexistuje.

Tu je priklad:  $lim(x,y)->(0,0){\frac{x^2+y^2}{x+y}}  $

Ja som na to isiel polarnymi suradnicami. Cize $x= rcos\sigma $ $y= rsin\sigma $

$lim(x,y)->(0,0){\frac{r^2(cos^2\sigma + sin^2\sigma)}{r(cos\sigma + sin\sigma)}}  $

po vykrateni r a zameneni citatela bez r za 1 vychadza toto:
$lim(x,y)->(0,0){\frac{r(1)}{(cos\sigma + sin\sigma)}} $

co ked dosadim r=0 tak mi vyjde:
$\frac{0}{\text{nieco ohranicene}} = 0$

Kde robim chybu? Alebo je mozne aby mi spravnym postupom vysla nejaka limita aj ked v skutocnosti neexistuje?
Da sa nejako na prvy pohlad zistit ci neexistuje? Prave tato mi pride logicky neexistujuca, lebo stale sa to cislo bude zvysovat, no niekedy to nieje tak dobre vidno. Vdaka za rady

EDIT: "Prave tato mi pride logicky neexistujuca, lebo stale sa to cislo bude zvysovat" To som napisal zle, pretoze ked sa stale zvysuje, moze byt limita v nekonecne.

EDIT2: Narazil som na dalsi taky priklad: $\lim_{x,y\to1,1}{\frac{x+y}{\sqrt{x^2+y^2}}}$

Taktiež by som skusil polarne suradnice: $\lim_{x,y\to1,1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{\sqrt{r^2(cos^2\sigma+sin^2\sigma)}}}$
co po uprave vyjde: $\lim_{x,y\to1,1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{\sqrt{r^2(1)}}}$
dalej: $\lim_{x,y\to1,1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{r}}$ = $\lim_{x,y\to1,1}{(cos\sigma+sin\sigma)}$ a z toho by malo vyplivat ze limita neexistuje, pretoze zalezi na hodnote $\sigma$
Avsak vysledok je $\sqrt{2}$

Naozaj neviem kde robim chybu ale zjavne niekde ano :)

#2 24. 10. 2013 15:24

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: limita dvou promennych - ruzne vysledky

1) jaký je definiční obor té fce?

2) $\frac{0}{\text{nieco ohranicene}} = 0$ to si pleteš dělení s násobením

3) když děláš substituci, musíš substituovat všude, tj. nemělo by ti tam zůstávat $\lim_{x,y\to1,1}$ apod.

#3 24. 10. 2013 15:32 — Editoval milwoukee (24. 10. 2013 15:34)

milwoukee
Reputace:   

↑ Stýv:

1. cela R okrem x=-y , meni to nieco na vysledku?

2. Nerozumiem... $\frac{0}{5} = 0$  alebo pri limitach to neplati? 

3.Ano, tu substituciu som mal napisat r->1 ale nic to nemeni na vysledku.

Stale som asi nepochopil kde je ta chyba :) Troska mi to trva... Vsimol som si ze s tym 0/ohranicena to nemusi platit ak by sinOMEGA = -cosOMEGA

K tomu druhemu prikladu, je mi jasne ze staci dosadit. Ale malo by to fungovat akokolvek, ked pouzijem korektne upravy nie?

#4 24. 10. 2013 15:40 — Editoval jarrro (24. 10. 2013 15:46)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

1. limita závisí na ceste teda neexistuje skús $y =x $a $y=x^2$
a do druhej stačí dosadiť
edit: neviem ako definujete limitu dvoch premenných či relatívne k oboru alebo len vtedy keď je na malých okoliach definovaná.
ak druhá možnosť tak tá prvá limita potom dokonca nemá zmysel

MATH IS THE BEST!!!

#5 24. 10. 2013 15:44

milwoukee
Reputace:   

↑ jarrro:
Ja viem ze sa to da tak, mne ide o to preco to ja mam zle. Podla mna som pouzil korektne upravy a aj tak mi vychadzaju zle vysledky. Na pisomke ked dostanem ten priklad tak sa ju najprv pokusim vypocitat. Cize skusim napr. polarne suradnice. A ked mi nieco vyjde myslim si ze to je dobre.

#6 24. 10. 2013 15:48 — Editoval Stýv (24. 10. 2013 15:51)

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ milwoukee:
1) mění; funkce není definovaná na žádném okolí (0,0), tedy tam nemůže mít limitu

2) a 0/0?

3) kdyby sis tam napsal $r\to\sqrt2,\sigma\to\frac\pi4$, viděl bys, že ta limita existuje. to, že výraz napravo závisí na $\sigma$, vůbec nevadí

Edit: a jarro má pravdu, že ve druhý stačí dosadit, ty polární souřadnice jsou tam k ničemu

#7 24. 10. 2013 15:51

jarrro
Web

ako povedal stýv tak pri substitúciách treba zmeniť aj bod v ktorom sa počíta limita

MATH IS THE BEST!!!

#8 24. 10. 2013 17:32 — Editoval milwoukee (24. 10. 2013 18:00)

milwoukee
Reputace:   

↑ jarrro:↑ jarrro:
Ok, to bola chyba, ale to bol len zly zapis. Pocital som s tym.

$\lim_{r\to1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{\sqrt{r^2(cos^2\sigma+sin^2\sigma)}}}$
$\lim_{r\to1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{\sqrt{r^2(1)}}}$
$\lim_{r\to1}{\frac{r(cos\sigma+sin\sigma)}{r}}$ = $\lim_{r\to1}{(cos\sigma+sin\sigma)}$

Takze to aj tak znamena ze zalezi na sigme.
Ako to?

Jedine vysvetlenie co ma napada je, ze ak ide dosadit a vyjde cislo, musime dosadit a nemozme pouzivat upravy typu prevod do polarnych suradnic. Je to tak?

#9 24. 10. 2013 21:59 — Editoval jarrro (24. 10. 2013 22:04)

jarrro
Web

↑ milwoukee:ako už písal stýv pri polárnej substitúcii je
$\(x,y\)\to\(1,1\)\Leftrightarrow \(r,\sigma\)\to \(\sqrt{2},\frac{\pi }{4}\)$
nemôžeš len tak odignorovať jednu súradnicu
po správnej transformácii zase stačí dosadiť a vyjde želaná odmocnina  z dvoch  čiže zbytočná robota navyše

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí