Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám jednoduchou soustavu rovnic s parametrem:

Spočítám v klidu, že pokud
, tak nekonečně mnoho řešení vyjádřím fundamentálním systémem.
Pokud ale
, mám problém.
Vyjdou rovnice:

Z poslední rovnice
, ale co s druhou?
, a buď
, nebo
. Co z toho? Pokud
, pak
a je to v háji, páč nespočítám x.
Poraďte prosím, co s těmahle rovnicema, díky předem :)
↑ Dawidx:
Proč bys nespočítal x? Pro
Ti jedna rovnice říká x+2y+3z=10, druhá i třetí z=5. Takže x=10-2y-3z=10-2y-15=-2y-5. Nic v háji není. Akorát prostě řešení není jen jedno. Vždyť je to to samé jako u prvního případu, kdy p bylo 5. Tam jsi také nemohl přímo spočítat jednu neznámou.
↑ Dawidx:
Tak si do samého zadání dosaď p=8 a vyřeš tu soustavu. Vyjde ti z=5, y=0, x=-5, stejně jako ve všech ostatních případech kromě p=5.
Ten problém je totiž v tom, že při poslední úpravě jsi vynásobil poslední řádek výrazem (8-p), což je pro p=8 neekvivalentní úprava. Jakékoli úvahy o p=8 budeš dělat, nesmíš je dělat v tom finálním tvaru, ale v nějakém předtím. Pro p=8 nemusí mít ta počáteční a upravená soustava stejné řešení.
Z toho ti tedy vyjde řešení pro p=5 a pro
. Co se děje pro p=8 musíš vyřešit zvlášť, a zjistíš, že nic zvláštního.
Měl jsem to prve projít pořádně, abych tě nezavedl na scestí. Sorry. Kdyby sis na začátku prohodil druhý a třetí řádek, tak bys tohle řešit nemusel. V jednom kroku bys pak ke třetímu řádku přičetl (8-p) násobek toho předtím, a to můžeš i pro p=8 - to pak neděláš vlastně nic, a to se může.
Stránky: 1