Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ještě zdravím,
buď je to záměr, nebo Tobě vypadlo upřesnění koncentrace (hmotnostní, molární, molalní)? Pokud není uvedeno, tak bys měla předvést alespoň přepočet do těchto koncentrací.
Jinak v úvodním tématu sekce jsou vybrány dobré odkazy, pro přípravu k maturitě doporučuji také využívat texty VŠCHT pro bakaláře, např. tato sbírka je hodně užitečná (klepni na Čti online). Nepsala jsi, že jsi na humanitním zaměření? A nakonec budeš maturovat z chemie? Chystáš se na nějaký přírodovědný odbor? Děkuji.
↑ barca33:
zkoušela jsem si i výpočet toho hmotnostního zlomku a bohužel mi to nevychází.
↑ barca33:
hmotnostní koncentraci jen přepíšeš hmotnostní zlomek na % (což je 100násobek hmotnostního zlomku), pro výpočet molární použiješ převod - výsledný vzorec je zde, jedno z odvození jsem zde psala, ale lepší je, když si odvodíš sama přepočet hmotnostního zlomku na molární koncentraci.
Hustotu roztoku najdeš v tabulkách, pro převody koncentrací vždy můžeš vycházet buď z objemu V=1 litr nebo hmotnosti roztoku 100 g.
zkoušela jsem si i výpočet toho hmotnostního zlomku a bohužel mi to nevychází.
v tom není co zkoušet, už je zadán jako w=0.1. Co konkrétně nevychází? Nesnaž se pasovat nějaké vzorce, uvažuj, že máš roztok o zadaném hmotnostním zlomku a co to znamená.
↑ barca33:
hmotnostní koncentrace - ano. Pro převod na molární třeba v tabulkách najít hustotu roztoku NaOH (10%), např. (ale bez záruky, jelikož u 5% mají překlep), jen pro orientaci.
2,57*10na 23 je to možné ?
záleží čeho (jednotky), ale silně nemožné :-)
↑ barca33:
Vezmeš si nějakou hmotnost roztoku
, kterou pomocí hustoty přepočteš na objem. A také z hmotnosti roztoku můžeš pomocí hmotnostního zlomku určit hmotnost rozpuštěné látky, kterou přepočteš na látkové množství
. Dokončíš dosazením do vzorce pro molární koncentraci.
chci maturovat z chemie a dostali jsme na vypracování papíry na výpočet reakčních tepel. Prošla jsem všechny sešity , ale výpočty nikdy nemám.
neuč se, prosím, ze sešitů. To jsou jen poznámky, co časově souvisí s výkladem některé látky. Pořiď si normální knihu - takový základ může tvořit Přehled středoškolské chemie, ale ani Chemie v kostce není špatná - zrovna obsahuje hlavní typy úloh, vyčíslení rovnic, názvosloví apod. Také jsou dobré sbírky příkladů A. Mareček, J. Honza (jen pozor na organické názvosloví, starší vydání je zastaralé). Někde jsem radila, abys více používala materiály VŠCHT, nebo pohledej dle klíčových slov, např. Termochemie
↑ barca33:
jak vypadá vzorec pro molární koncentraci? Děkuji.
↑ barca33:
v příspěvku 2 a 5 je odkaz na vzorec pro výpočet molární koncentrace ↑ 2: a ↑ 5:, tedy dost dlouho to tady visí. Pokud nic jiného nemáš, ta k otevři, prosím, VŠCHT a od str. 67 jsou velmi podrobně vysvětleny typy výpočtu + moje skola.