Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
myslíte, že má něco takového šanci na úspěch, pokud to absolutně nebude reflektovat RVP (školní osnovy).
Knížka o fyzice
↑ Peta8:
Ahoj, co znamená, že to "absolutně nereflektuje osnovy"? Já myslím, že to není to, že by autor nechtěl popsat to, co se ve škole popisuje, např. že by nechtěl popsat s=v.t, když to řeknu hodně zkráceně.
To by samozřejmě chtěl, ale že by třeba patlal dohromady V
volný pád s Newtonovými zákony o pohybu a silách, nezmiňoval by plno hovadin z elektřiny a ty kapitoly by byly jinak postavené než kapitoly ve škole.
www.fyzika.cz
Tady jsou ty kapitoly pojaty "školně". Nová kniha by více rozvíjela fyzikální vědomí a myšlení. A vlastně, patlal bych dohromady klidně mechaniku s elektřinou a dalšími odvětvími fyziky. Ne "pěkně" rozškatulkované.
Ale zas byste podle nové knížky nemuseli složit maturitu, byť Vaše fyzikální vzdělání z ní by bylo celkově větší.
Peta8 napsal(a):
Ale zas byste podle nové knížky nemuseli složit maturitu, byť Vaše fyzikální vzdělání z ní by bylo celkově větší.
:-) toto je nejlepší sdělit rodičům na úvodních schůzkách a hned budeš vědět jaký úspěch bude mít taková kniha.
Podle kterých učebnic teď učíš fyziku a biologii, že to je tak dramaticky podáno? Děkuji.
:-) toto je nejlepší sdělit rodičům na úvodních schůzkách a hned budeš vědět jaký úspěch bude mít taková kniha.
Ale to nemá být kniha pro to, aby někdo udělal maturitu, ale aby do fyziky alespoň trochu pronikl, byť samozřejmě není vyloučeno, že mu k maturitě pomůže.
Já neučím podle knížek. Učím podle ŠVP, přečtu si, co je v plánu a jdu to vykládat. Knihu samozřejmě doporučím, ale nevyžaduji ji.
Mimochodem, netahají Vás ty barvy za oči, prosím? Děkuji.
↑ Peta8:
děkuji, jaké % tak odhaduješ zájemců a bližší proniknutí do fyziky a jaké % z nich si nevystačí se čtením minimálně Přehledu středoškolské fyziky od Svobody, Feynmanových přednášek, materiálů z FO + řešení úloh? A proč si myslíš, že Tvůj "patlal" bude mít větší odezvu?
Já neučím podle knížek. Učím podle ŠVP, přečtu si, co je v plánu a jdu to vykládat. Knihu samozřejmě doporučím, ale nevyžaduji ji.
Za to já vám, učitelům, jako rodič pověřený dohledem nad výukou nesmírně děkuji. V sešitu něco, co asi možná vykládal učitel, v testu něco, co nezdůraznil nebo dítě neslyšelo. Výsledek - že jsem dohlížela špatně. Při pokusu prosazovat knihu a učebnici - "on tak neříkal" no atd. Naštěstí nastoupí tvrdá autorita tatínka a naštěstí u nás na ústavu, co navštěvuji (navštěvovalo) dítě, takových vyprávěčů je minimum :-)
Mohu porovnat výsledky a přístup k výuce, když se jede podle jasně daných knih a cvičení (i biologie) a kdy "On něco povídal". Je opravdu takový problém učit podle ověřených učebnic a používat sbírky úloh?
Je opravdu takový problém učit podle ověřených učebnic a používat sbírky úloh?
My opravdu máme diametrálně rozdílné náhledy na výuku...
Ano, pro mě je to velký problém, protože učebnice jsou špatně napsané. Mnohdy řeší kraviny, velmi často blbě a absolutně nepodporují zájem o fyziku. (Vyšktrnout třeba Bernoulliovu rovnici a dát ji jako rozšiřující materiál může jenom chorá hlava. Zákon zachování energie je podstata celý přírody a oni ho vyškrtnou. Co na to říct. Hlavně, že tam jsou ty plky o kompetencích, aby jim to vůbec schválili jako učebnici. Připosranost.) Na biologii pak žádná učebnice snad ani není. Přehled biologie k ničemu. V buňce se patlaj, že tomu nerozumí ani vysokoškolák, a zvířata (hlavně můj oblíbený hmyz) tam skoro nejsou.
Na zvířata je Papáček, ale ten pán je trochu mimo. Texty leckdy nemají hlavu ani patu.
Ale pravda, jednu učebnici, byť elektronickou použivám. Je výborná. Znáte ji? :-)

Myslím, že Feynmanovy přednášky z fyziky se taky nedrží osnov a mají úspěch, takže to, že se to nedrží osnov, nebude velký problém. (Teda FPzF asi nejsou pro SŠ, ale pointě to snad nevadí.)
Ten skrytý příspěvek se mi líbil :-)
↑ Lukee:
To mi radši ani neříkej :-)
Ano, kniha o fyzice by měla být ve stylu FP, ale o něco víc upovídanější, na úkor matematiky. A aby ji pochopili i děti na základní škole nebo skladník ve šroubárně.

↑ Peta8: Ale jinak ti fandím — budeš ztrácet čas s knihou, kterou stejně nedopíšeš a nebudeš mít čas aktualizovat web, takže o konkurenci míň :-)
↑ Lukee:
Tak já ani nejsem konkurence a do budoucna nebudu. Když mám ty hezký domény - biologie.cz a fyzika.cz, tak se zaměřím hlavně na tyhle části Nably.
I když vlastně maturitní testy a příklady; nj, v tom už jsem téměř nedostižitelnej ;-)
Jinak jsi samozřejmě hodný :-P :-)
Peta8 napsal(a):
My opravdu máme diametrálně rozdílné náhledy na výuku...
:-) ale stejný objekt - to milé dítě (ve všeobecnosti, samozřejmě).
↑ Peta8:
v kterých učebnicích vyškrtli to, co píšeš? Svoboda vyšel nový, toho jsem neprohlížela, ale zkontroluji? ZZE pravě teď s milým synem probíráme, tedy v Opavě nevyškrtli. Na biologii máme Biologii pro gymnázia + sbírku úloh pro Genetiku, ale pro nižší teď máme Přírodopis této řady (Hmyz jsem teď překontrolovala přímým dotazem "Příklad?" - odpověď "Motýl")
V buňce se patlaj
na jednom z prvních rodičovských schůzek paní učitelka Kumstátová si nás, rodiče, postavila do rády a důrazně řekla "Buňka je základ". A tak jsme to tlumočili doma.
Ano, kniha o fyzice by měla být ve stylu FP, ale o něco víc upovídanější, na úkor matematiky.
Toho úkoru je už i tak příliš - já rozumím, že v nižším ročníku gymnázia pan učitel fyziky musí brát ohled na nedostatek matematiky - rovnice dělají teď, tedy vyjádření neznámé zrovna z ZZE je docela obtíž, ale bez základního vzorce je to také nemožné, tak jsme to různě nacvičovali.
Tedy neztrácej čas :-), projdi si nabídku toho, co je + fyzikální olympiáda, pokud nebudeš tlačit na účast, ale vezmeš jako studijní materiál i např. pro starší ročník úlohy mladších + vždy můžeš nabídnout "myšlenkovou mapu souvislosti a pojmů" a efekt bude větší.
Až na ten konkurenční boj :-)
↑ jelena:
Vážně mi není jasné, proč ty knihy tak hájíš :-)
Gymnaziální sada učebnic fyziky je pomýlená. Ano, pořád se vydávají nová vydání, ale jediná změna je v tom, že přečíslujou stránky a nablijou tam kecy o kompetencích; prachy shrábneme, takže OK.
Ale abych je nemluvil obecně...
Vezměme třeba obrázek
Každý ho opisuje a přitom je úplně blbě. Takhle to není, kde by se tam ta odstředivá síla vzala. Ale to se nikdo neráčí zamyslet, že to děti akorát poplete. Jen to opíše a hlavně, že publikuje.
Další věc...
U volného pádu je zcela zásadní tato úloha:
http://www.nabla.cz/obsah/fyzika/mechan … -uloha.php
Jak ji ale vysvětlit bez znalosti Newtonova druhého pohybového zákona, který se bere až za několik týdnů po volném pádu? Prostě špatně uspořádané.
Jinak jsem moc nepochopil to s tím "Učitel povídal". Vyplývá mi z toho, že jsou učitelé blbí nebo děti blbé. Ať tak či tak, proč posíláš dítko do školy. Nebylo by lepší, kdyby si doma četlo ty úžasné učebnice. Ušetříte za MHD ;-)
Pozn.: Jak vyučovat zdánlivé „síly” (především pak „sílu” odstředivou), aby ji většina studentů správně pochopila, autor neví. Po zmínce o odstředivé „síle” ji totiž studenti většinou „cpou” i tam, kde nemá co dělat.
Ono není divu, když ji nechápe ani učitel.
↑ zdenek1:
Zdeňku, máte pravdu. Něco, co vzniká v podstatě z ničeho je pro mě záhadou.
↑ Andrejka3:
Vypadlo mi tam "didakticky".
Kdo z žáků řekne, že ta Země vlastně stojí a otáčí se vesmír okolo ní?
↑ Andrejka3:
Pokud se na ten obrázek dívám "z venku", tak tam ta odstředivá síla vlastně není. Ono to snad ani jinak nejde nakreslit, ale...
Pokusím se to přirovnat na pračce. Pokud se budu koukat na otáčející se buben, tak mi prádlo ždímá setrvačnost, nikoli odstředivá síla. Ta tam není.
↑ Peta8:
Takže chcete popis v inerciální soustavě. Kdyby místo vektoru
byl na obrázku vektor
(dostředivá síla), pak by bylo vše v pořádku?