Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Po dlhej dobe zdravím!
Mám menší problém s jedným zadaním. Ide o výpočet magnetickej indukcie valcovej cievky v ľubovoľnom bode priestoru. Na radu môjho školiteľa by som to mal vedieť počítať integrovaním priamo podľa Biot-Savartovho zákona, no pri hľadani jednoduchšieho prípadu, a síce výpočtu magn. indukcie prúdovej slučky (vychádzal som zo str. 262-263 týchto skrípt a z tohto materiálu), mi príde oveľa výhodnejšie spočítať vektorový potenciál a jeho rotáciou potom vypočítať indukciu.
Skúsil som teda prípad prúdovej slučky rozšíriť na valcovú cievku. Stred cievky som stotožnil s počiatkom sústavy a jej os s osou . Cievka je zobrazená ako plocha valca s polomerom a dĺžkou , čiarkovane je naznačený rez cez valcovú plochu rovinou . Bod je bod v ktorom chcem vypočítať vektorový potenciál . Jeho vzdialenosť od elementu je , pomocou polárneho uhla a azimutálneho uhla viem určiť vzdialenosť ako
Pre prúdovú slučku je vektorový potenciál daný uzavretým krivkovým integrálom
,
kde je dĺžkový ekement krivky , je permeabilita, je veľkosť prúdu prech. slučkou, je vzdialenosť elementu od bodu, v ktorom vektorový potenciál počítam (značenie podľa skrípt vyššie). Moja valcová cievka je ale plocha, teda po započítaní azimutálneho uhla mi integrál prejde na plošný. Problem, s ktorým si neviem rady je, ako previesť tento uzavretý krivkový integrál na plošný, keďže mnou uvažovaná plocha nie je konturovaná krivkou a teda nemôžem použiť Stokesovu vetu. Viete niekto poradiť, ako tento problém vyriešiť?
Náčrt celej úlohy:
Pardon, našiel som v zadaní chybu, vzdialenosť má byť vyjadrená ako
Dúfam, že mi niekto poradí, už si s tým lámem hlavu niekoľko dní, ale zatiaľ som na nič neprišiel.
Stránky: 1