Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý večer, potřeboval bych pomoct nebo spíš jen nakopnout jak na to...
toto je zadání příkladu:
V čase t=0 je bod B v místě B a pohybuje se po kružnici proti směru hodinových ručiček pohybem rovnoměrně zrychleným s úhlovým zrychlením ε. V témže čase je bod A v místě A a pohybuje se po přímce konstantní rychlostí vA.
toto je jedna z rovnic popisujících pohyb bodu po kružnici co se použije
a toto je ta rovnice po úpravě 
časy tn a tm si dokážu spočítat jen mi není jasný postup té úpravy abych dostal jen to epsilon(úhlové zrychlení), to pak dosadím do druhé rovnice kde vypočtu tu omegu(úhlovou rychlost), asi tu omegu_0 musím něčím nahradit ...
děkuji
aha tak to mi uniklo:
celé zadání zde http://www.337.vsb.cz/materialy/dynamik … /index.htm
ale jde mi jen o tu jednu rovnici, zatím...snad...
dík
V tom řešení vidíš, že tam máš dvě rovnice pro dvě neznámé (uhlové zrychlení a uhlová rychlost).
Z té první si vyjádříš omegu - to dosadíš do té druhé, tím ti samozřejmě vznikne jedna rovnice o jedné neznámé (epsilon) - vyjádříš tím pádem epsilon a dosadíš zpátky. Je to jednoduché projdi si to celé sám a uvidíš, kdyžtak řekni kde ses zasekl
to sem dělal ale po dosazení té jedné osamostatněné neznámé do druhé rovnice mě to nevyšlo jako v tom pdf. tak sem si myslel jestli tu omegu něčím nenahradit? ať je tam jenom čas a pí, kteréžto hodnoty znám, no zkusím to ještě jednou...
dík