Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ goffy:
Ahoj,
k lineární kombinaci žádnou matici nepotřebuješ. Vektory a, b, c vynásob libovolným číslem (třeba každý jiným) a sečti. To, co ti vyjde, je lineární kombinací vektorů a, b, c.

↑ goffy:
Chtělo by to přesné zadání.
Buď máš
a) vytvořit lineární kombinace ze zadaných vektorů - pak návod viz↑ Eratosthenes: nebo
b) máš zjistit, zda zadané vektory jsou lineárně závislé

↑ goffy:
zřejmě b) je správně.
Pak třeba takto:
chceme najít čísla k a l tak, aby platilo c=ka+lb
1) sestavíme rovnice
-2 =-8k -6l
-1 = 5k+5l
7 = 1k -3l
2) vybereme dvě rovnice a vyřešíme, dosazením do třetí zkontrolujeme

↑ goffy:
Pokud by jsi měl dělat za a) tak si můžeš volit libovolné násobky jednotlivých vektorů a ty libovolně sčítat či odčítat
Edit: podle výsledku je opravdu b) správně a podle mého návodu dojdeš k požadovanému výsledku
marnes napsal(a):
↑ goffy:
zřejmě b) je správně.
Pak třeba takto:
1) sestavíme rovnice
-2 =-8k -6l
-1 = 5k+5l
7 = 1k -3l
2) vybereme dvě rovnice a vyřešíme, dosazením do třetí zkontrolujeme
asi jsem dnes už úplně d.....ní...vychází mi nesmysly
marnes napsal(a):
Tohle ale obecně není pravda. Resp. pokud taková čísla najdeš, tak jsou lineárně závislé. Pokud je nenajdeš, tak to ale neznamená že jsou lineárně nezávislé. Podrobněji v tomto úžasném vlákně od příspěvku #8.
↑ goffy:
Správná soustava rovnic která ti vždy dá odpověď je
. Do toho dosaď ty vektory, rozepiš si tu soustavy pro všechny složky zvlášť (vzniknou tři obyčejné skalární rovnice pro tři neznámé k,l,m), a jejich soustavu vyřeš.
Pokud to nepůjde, nestyď se a pošli svůj postup. Konstatování že jsi dement to možná vysvětlí, ale chybu podle toho nenajdeme (navíc to nejspíš ani není pravda).
LukasM napsal(a):
marnes napsal(a):
Tohle ale obecně není pravda. Resp. pokud taková čísla najdeš, tak jsou lineárně závislé. Pokud je nenajdeš, tak to ale neznamená že jsou lineárně nezávislé. Podrobněji v tomto úžasném vlákně od příspěvku #8.
↑ goffy:
Správná soustava rovnic která ti vždy dá odpověď je. Do toho dosaď ty vektory, rozepiš si tu soustavy pro všechny složky zvlášť (vzniknou tři obyčejné skalární rovnice pro tři neznámé k,l,m), a jejich soustavu vyřeš.
Pokud to nepůjde, nestyď se a pošli svůj postup. Konstatování že jsi dement to možná vysvětlí, ale chybu podle toho nenajdeme (navíc to nejspíš ani není pravda).
.......postup zašlu, jak se rozhýbu...co je nejrychlejší? gaussovka?
↑ goffy:
Zkus všechny způsoby co znáš (jsem zvědav kolik jich bude) a uvidíš. Já bych tipl že ano.
Nepiš mi SZ, ale pošli to sem. Když ti na to odpovím v SZ, zůstane vlákno nezodpovězené a nějaký chudák kolega bude kvůli tobě plýtvat časem, aby ti na to odpověděl. Tady si můžeš přečíst co si o takovém přístupu myslím. Navíc kdybych tu plácl nějaký nesmysl, může mně někdo opravit, nebo když nebudu chtít dokončovat, někdo mně může zastoupit.
Ok, hodím to sem...
samozřejmě znám zatím jen gaussovku...
( 1 -3 7 )
( 0 20 -36)
( 0 0 0 )
takže:
a - 3b + 7c = 0
20b - 36c = 0 tohle teoreticky 5b - 9c = 0
goffy napsal(a):
V tom případě byla tvá otázka co je nejrychlejší trochu bezpředmětná :-)
Upravené to máš dobře. Pohnout se dál je jednoduché. Nenulové řešení soustavy existuje - to je jasné, máme dvě rovnice a tři neznámé, takže pro jakoukoli hodnotu c dokážu dopočítat a,b. Proto jsou vektory lineárně závislé.
Kdyby zůstaly tři rovnice, tak by jedna z nich říkala něco jako c=0, po dosazení do druhé by vyšlo jednoznačně b=0, a stejně tak a=0. Žádné jiné řešení by neexistovaly, a v tom případě by vektory byly LN. Viz definice lineární závislosti.
LukasM napsal(a):
goffy napsal(a):
V tom případě byla tvá otázka co je nejrychlejší trochu bezpředmětná :-)
...........trochu :D spíš jsem myslel, jestli mám kouknout na nějakou novou metodu...
Upravené to máš dobře. Pohnout se dál je jednoduché. Nenulové řešení soustavy existuje - to je jasné, máme dvě rovnice a tři neznámé, takže pro jakoukoli hodnotu c dokážu dopočítat a,b. Proto jsou vektory lineárně závislé.
........já tomu furt nerozumím, nevím teda přesně čemu, možná to řeknu blbě, vím, že je jsou LZ, mě zajímá, jak dojdu k tomu, že LK je 8a - 9b - 5c = o
Kdyby zůstaly tři rovnice, tak by jedna z nich říkala něco jako c=0, po dosazení do druhé by vyšlo jednoznačně b=0, a stejně tak a=0. Žádné jiné řešení by neexistovaly, a v tom případě by vektory byly LN. Viz definice lineární závislosti.
↑ goffy:
Tak mám rovnice
(vektory budou a,b,c, koeficienty k,l,m, ať v tom není bordel). Chci nějaké řešení.
Tak si zvolím libovolná čísla co splní poslední rovnici (třeba l=-9,m=-5), a z první rovnice dopočítám k:
. Tím jsem našel nějaké nenulové řešení, a tedy 8a-9b-5c musí dát nulový vektor. Ale podobných řešení je nekonečně mnoho, není to jednoznačné (řešením je také libovolný násobek těch tří čísel).
Ale tohle počítat není nutné (pokud to po mně ten kdo to zadal přímo nechce). Jakmile vidím že nenulové řešení existuje, jsou vektory LZ, a jak to řešení vypadá mně nemusí zajímat.
LukasM napsal(a):
↑ goffy:
Tak mám rovnice(vektory budou a,b,c, koeficienty k,l,m, ať v tom není bordel). Chci nějaké řešení.
Tak si zvolím libovolná čísla co splní poslední rovnici (třeba l=-9,m=-5), a z první rovnice dopočítám k:. Tím jsem našel nějaké nenulové řešení, a tedy 8a-9b-5c musí dát nulový vektor. Ale podobných řešení je nekonečně mnoho, není to jednoznačné (řešením je také libovolný násobek těch tří čísel).
Ale tohle počítat není nutné (pokud to po mně ten kdo to zadal přímo nechce). Jakmile vidím že nenulové řešení existuje, jsou vektory LZ, a jak to řešení vypadá mně nemusí zajímat.
...ehm, takže 2 dny tápu nad něčím, co je úplně primitivní, výborně :D
...bohuže to po nás chtějí a já netušil, jak k tomu dojít...
...takže děkuji mnohokrát :)