Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahojte všem, máme letos na navazujícím předmět matematika v ekonomii, ve středu píšu zápočet a nevím jak přijdu na tento problém: Víte, že hledaná funkce celkových veličin dosahuje svého maxima v bodě Q=6. Nalezněte příslušnou funkci mezních veličin a obě funkce znázorněte graficky. Správné řešení je TC = (Q-6)
2 + 4, MC = 2Q-12 tu funkci MC chápu, to je první derivace funkce TC, ale vůbec nechápu jak přijdu na předpis TC. Děkuji moc.
↑ petra.strnadlova@email.cz:
Ahoj,
nejsem ekonom, třeba mi unikají souvislosti. Ale funkce TC(Q) pro Q=6 maxima nedosahuje, dosahuje zde totiž minima.
Pro správné vyřešení ti ovšem chybí část zadání. Jednak nemáš stanoveno, že se má skutečně jednat o parabolu (ale to asi předpokládáte z nějakého vašeho oblíbeného modelu), a jednak k jednotnačnému určení paraboly potřebuješ tři parametry - že má mít extrém v bodě Q=6 je sice hezké, ale nemáš určeno, jakou hodnotu má mít v tomto extrému a jak moc má být parabola široká.

NO to je to co právě nechápu jak přijdu na ten výsledek, protože jsem opsala celé zadání příkladu tka jak je v učebnici.
Ahoj,
to TC není jediné řešení. Nejsem si jistý, ale asi bude stačit když najdeš takovou kvadratickou funkci, pro kterou bude platit, že
( viz vrchol, respektive minimum paraboly)

↑ Creatives: Aha takový postup mě nanapadl :), není to jediné řešení, protože je tam u toho řešení napsáno např. a ted ten výsledek, to jo děkuji mooooc!!
Stránky: 1