Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, dnes mi byl předložen příklad, který prostě nejde. Nepomoh by jste mi s ním někdo ?
Kolik tekutiny se odpařilo při přípravě svařáku ze 2 l červeného vína, 0,5 l brandy a 1 l vody, vařila-li se směs 15 minut? (uveď množství v mililitrech)
Díky.
M
Zdravím,
kolega řeší stejný problém. Je to komplet zadání, nepatřil k tomu ještě nějaký graf (například), slovní úvod nebo něco jiného? V kterém předmětu jste úlohu dostali? Děkuji.
Protože teď jsem z toho usoudila jen to, že se Vánoce nezadržitelně blíží, och :-(
↑ offaces:
děkuji. A předmět, ve kterém jste zadání dostali + co jste probírali za látku?
↑ offaces:
hm, tak to bohužel neporadím. Podle mého z takových údajů vypočíst nepůjde (a pokusem je trochu dráho :-) Počkej ještě na kolegy, co šlo, to jsem snad upřesnila.
Pokud brandy bude mít 40% hmotnostních alkoholu a víno 12%, pak směs má 3500 gramů a obsahuje 440 gramů alkoholu.
Bod varu směsi je 98°C a výparné teplo je 2079 kJ/kg.
Pokud jej uvedeme k varu a od té doby jej budeme vařit 15 minut na plotýnce 800 W pak se odpaří: směsi.
Hustota směsi je 927.1 kg/m3, takže objem je 373.5 ml.
Ovšem za předpokladu, že veškeré teplo se předá kapalině.
Při dvojnásobném výkonu vařiče to bude dvakrát tolik.
↑ mák:
Zdravím,
kolega není jen vášnivý čtenář Remy, ale i Vukaloviče? :-)
Ale je třeba nalít autorovi tématu čistého burčáku od filosofa: bylo přidáno hodně předpokladů, o kterých v původním zadání není žádná zmínka (např., že nevaříme na horské chatě, ani na plynovém sporáku, ani s pokličkou no atd.)
kolega mák napsal(a):
Při dvojnásobném výkonu vařiče to bude dvakrát tolik.
nebude :-) Jak tak odpařujeme, tak klesá obsah etanolu, dochází ke změně výparného tepla směsí. А hlavně - je třeba postavit účinný chladič (podmínky úlohy, že odpařit, splníme, ale nic nepřijde nazmar).
↑ offaces:
v soutěži jsi uspěl? A o co byla? Děkuji.
↑ offaces:
Odpověď zjevně závisí na výkonu vařiče.
Napadlo mě, že by se odpověď možná dala jednoznačně určit, kdyby šlo o vypařování při teplotě varu.
Ale pokud se to přímo vaří, potřebujeme vědět, kolik energie za sekundu se do toho systému dodává.
↑ KennyMcCormick:
Postup nikde nebyl značen, jenom video, že tomu tak je. dělali to venku na přenosnym vařiči
V tom případě to samozřejmě záleželo na výkonu toho jejich vařiče.
To je vždycky tragédie, když se k vymýšlení úloh pro podobné "soutěže" připlete někdo, kdo neovládá fyziku ani na úrovni ZŠ.
Ještě větší tragédie je, když odprezentuje takové video jako "důkaz" a nikdo z diváků ho nepověsí za nohavici do průvanu.
Kam ten svět spěje...
Ještě mě napadlo, že možná specifikovali před zadáním soutěže, že se vaří na nějakém konkrétním vařiči.
V tom případě by jejich úloha měla jednoznačné řešení, a jejich nesmrtelná duše by byla zachráněna před věčným utrpením ve Fyzikálním Pekle.