Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím porad'te s jedním příkladem, vůbec nevím, jak to vypočítat...:/ Myslím, že snad pomocí Pythagorovy věty, ale jinak si s tím nevím rady, mám k tomu nějaký vzoreček, ale z toho jsem to taky moc nepochopila..:)
Mostní kruhový oblouk má rozpětí l= 42m a výšku v=7m. Vypočítejte poloměr kružnice, jejíž částí je kruhový oblouk.
Ten vzoreček je r{2} (nevím, jestli se mi to podařilo napsat- na druhou) =(l/2)^{2} + (r - v)^{2}.
Děkuju moc za pomoc!:)

je správně. Dokážeš vyjádřit
a dopočítat?
↑ janca361:
Děkuju za rychlou odpověd':), r vyjádřit nedokážu a myslím, že moc nechápu ani celý ten vzorec...:(

↑ Teressina:
Použiju obrázek od ↑ gadgetka:, i když ho pro chybu skryla. l=|AB|, nikoliv délka oblouku, jak je na obrázku.
Vztah (vzoreček) je odvozen z jednoho z červených trojúhleníků (je jendo kteréhou, jsou shodné). Jedná se o aplikaci Pythágorovy věty.
Jančo, byla jsem rychlejší... :D Tady je oprava. Špatně jsem si přečetla zadání a všímala jsem si jen označení "l", což jsem brala za délku oblouku....
↑ gadgetka:
Taky moc děkuju;) jen ještě otázku, má v v kruhové úsečce stejnou délku jako v trojúhelníku? pořád nevím, jak vypočítat tu druhou stranu:) pomocí úhlu?
Vyznačený trojúhelník je rovnoramenný, tobě stačí vypočítat "r" podle Pythagorovy věty. Jak už napsala Janča, |AB|=l. Čili 
↑ gadgetka:
díky, chápu tedy správně: 441+r na druhou - 49?:)