Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám referát na téma specifická otáčivost, ale bohužel jsem nic na toto téma nenašla a ve škole jsem to neprobírali (děláme to právě formou referátů), nyní ale naše profesorka ve škole není a vypracované referáty jí máme odesílat na mail, za každý tip nebo radu, kde o tomto tématu něco naleznu budu vděčná. Předem moc děkuji za ochotu =)
↑ Teereeza:
Jediná oblast kde jsem tenhle termín slyšel je otáčení roviny polarizace při průchodu opticky aktivní látkou. Pokud se to toho má týkat (a není to z nějakého úplně jiného soudku), zkusil bych hledat pojmy optická otáčivost, optaická aktivita, polarometrie, apod.
Pokud nechceš jít do hloubky, není to nic extra složitého. Některé látky mají tendenci postupně stáčet rovinu lineárně polarizovaného světla, které jimi prochází. To je to čím se třeba liší L-glukóza a D-glukóza. Optická otáčivost říká, jak ochotně která látka tu rovinu otáčí.
↑ LukasM: No v tom je právě ten problém, referáty nám byly zadány v suplované hodině, pak jsme s učitelkou, která nás na tento předmět má měli jednu hodinu, jenže to je ještě nikdo neřešil a teď tam opět není a máme jí je poslat, a jediné co vím je že téma mého referátu je specifická otáčivost, při vyhledávání tohoto tématu jsem ale objevila pouze termín polarimetrie a vážně nevím co mám tedy hledat, s čím mám pracovat, už jsem jí psala mail ve kterém se omlouvám a vysvětluji tento problém, ale nevím no jak to dopadne =/. Přesto moc děkuji za ochotu a ztracený čas =)
↑ Teereeza:
Zdravím,
tak začala bych od názvu předmětu, do kterého referát má být, + přibližně rozsah, jak to má být. Pokud nemáte žádnou osnovu referátu, potom bych napsala:
1. úvod,
2. pojmy, definice, označení, jednotky, vývoj pojmu/objevu,
3. metody a principy stanovení, laboratorní technika, vyhodnocení výsledků, srovnání s jinou metodou.
4. použití (praxe, legislativa, dostupnost).
5. závěr.
Přílohy, obrázky, literatura a odkazy.
↑ jelena: předmět se jmenuje VLM, tedy vybrané laboratorní metody a rozsah ani osnovu nemáme zadané, vím jak bych začala, kdybych o tom něco nalezla, ale já o specifické otáčivosti zkrátka nemůžu nic objevit, v tom je ten zakopanej pes. =( Ale děkuju, že se mi snažíte pomoci.
↑ Teereeza:
děkuji za upřesnění, potom větší důraz bude směrován k laboratornímu uplatnění.
ale já o specifické otáčivosti zkrátka nemůžu nic objevit,
Hlavní směr přece udal kolega ↑ LukasM: - prošla jsi pojmy z jeho příspěvku? Existuje takový nástroj "Myšlenková mapa", je již i jeho software podpora. Ale pro začátek si můžeš poznačit ručně.
Důvodem je, že v prvním okamžiku, když začneš nad neznámou látkou pracovat, tak se to jevi jako velké temno, že si rozdělíš do směru, postupně si problém prosvětluješ a zároveň si děláš jasno v souvislostech. Potom je pohodlnější situace k uspořádání celé práce. Práci můžeš psát z jednotlivých kousků, není problém častí uspořádat až po napsání a vytvořit si spoje mezi části.
Osobně bych si udělala jasno s metodou, s pojmem "opticky aktivní látka" a s možným využitím u vás v oboru, například nebo zde.
Pokud máš zájem o další pomoc, tak už prosím, konkrétně (ne, že nejde nic objevit, ale co jsi objevila), nebo téma označ za vyřešené. Děkuji.
↑ jelena: No už jsem se snažila nějaké ty pojmy zpracovat, ale nikde jsem zatím nenarazila na tu specifickou otáčivost, jestli chcete klidně vám to co mám pošlu, sama nevím, jestli to bude dostačující nebo ne =/
↑ Teereeza:
děkuji, asi přibližně víš rozsah (počet stránek), který je považován za dostačující. Druhé hledisko je, zda potom referát prezentujete pro třídu, tedy i vhodný výběr do prezentace s odhadem času.
Pokud jsi pochopila vlastnost optické otáčivosti, potom specifická (nebo také měrná) se vztahuje ke konkrétní látce a za definovaných stejných podmínek - viz odkaz polarimetrie (pod obrázkem). Dobře je vidět v tomto článku, že ač dle SI je stanovena jednotka, tak praktické využité mají jednotky odvozené. Pokud budeš v některé takovou laboratoři pracovat, tak užití jednotek se např. kontroluje při okružních zkouškách nebo je důležité při vydávání výsledků žadatelům.
Odkazovaný lékopis je již zrušený, ale i v roce 2009 kapitola 2.2.7 v lékopisu byla - odkaz. V materiálech pro krmiva také najdeš.
V organické chemie jste již optické vlastnosti látek brali? Procházíš mé odkazy pořádně? Snažím se vybírat více použitelné a srozumitelné.