Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2013 14:18

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

IQ matematikara (alebo iného prírodovedca)

Zdravím, nám profesor na výške vravel, že vedci vyskumali, že študent s IQ menej ako 120, má veľký problem študovať prírodne vedy (takže aj matematiku). Ako je to podľa vás? Dokáže taky študent urobiť skúšky?
Lebo neviem aké mam presne IQ (a neviem či je rozdiel IQ matematicke), ale mne sa zdá že všetci okrem mňa nejako intuitivne chápu a dokažu riešiť ulohy, aj keď tomu nerozumeju dopodobna. Ja z vlastnej skúsenosti viem, že buď viem všetko detailne a všetko viem na 1 alebo naopak, nerozumiem tomu vobec a nedokažem, nic. Nejde o algoritmicke zmyšlanie!.

#2 24. 10. 2013 19:06

dmk
Pozice: Student
Reputace:   

Re: IQ matematikara (alebo iného prírodovedca)

Matematika a přírodní věda? V angličtině dokonce oddělují matematiku od vědy obecně.
IQ 120 je celkem "nízké", takže obecně je problém s tím něco vystudovat, byť upadání českého vysokého školství se to snaží zlepšit.
Podle IQ to ale brát nejde, znám plno lidí, kteří mají vyšší IQ než já, někteří i lepší vzdělání a v matice je překonám. A naopak lidi s nižším IQ, kteří mne bez problému překonají ve fyzice/ informatice.
V "těch zbylých vědách" mne překoná kde kdo.
U hlavního oboru, záleží pro co máš konkrétní vlohy a nadšení. Ale rozhodně tradiční měření IQ nezavrhuji, jsem jeho zastánce. Zastánce ale nesmí být fanatik.

#3 24. 10. 2013 19:28 — Editoval Andrejka3 (24. 10. 2013 19:32)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

↑ miso16211:
Ahoj, zjistila jsem na vysoké, že mnoho studentů si jen myslelo, že něčemu rozumí, přitom když jsem se ptala více na detaily, přišla jsem na to, že nerozumí zásadním věcem (z mého pohledu). Já zase potřebovala jít do detailů, až extrémně, takže mi trvalo, než jsem se něco naučila, nebo jsem odmítala používat věty v případě chybějících důkazů.
Neumím odpovědět na Tvou otázku ohledně toho IQ - nevím, co to je a zatím testy, co jsem viděla, mě nemotivují je řešit. Myslím si, že je ale zásadní to, o čem jsem psala. Pokud máš podobný postoj, jaký jsem popsala v prvním odstavci, měl bys s tím něco dělat. Nejde dělat vysokou školu a zároveň matematiku "hned dokonale". Ten postoj Tě může zničit.

Edit: V bakalářských programech matematických škol bývá přehled základních věcí. Ty spolu všelijak souvisí, ale nelze je dělat do podrobna, jinak by ses k nim všem nedostal. Jestli mohu udělat úplně pitomé přirovnání:
Představ si, že Tě zajímají lichá čísla. Tak si řekneš, že je postupně prostuduješ, pořádně, jedno po druhém :). Sudá jsou taky zajímavá, ale chceš je udělat až po tom, co dokončíš pořádně lichá. No ale těch je nekonečně mnoho, takže dříve umřeš, než se k nim dostaneš.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#4 24. 10. 2013 20:43

miso16211
Πυθαγόραc

↑ Andrejka3:
ono ja som to myslel s tou detailnostou inak!
rozumieť všetkému dopodobna na PREDNÁŠKE! Každej vete, pripadne si urobit iny priklad. Mam pocit ze vacsina nerozumie kazdej vete na 100% !

#5 24. 10. 2013 20:45 — Editoval miso16211 (24. 10. 2013 20:46)

miso16211
Πυθαγόραc

↑ dmk:
je možné že niekto ma "matematicke IQ" vačšie ako svoje normálne? Potom ma vlohy na matematiku- ak som dobre rozumel?
Jestli mam menej než 120 - to sa môžem nato vykašlat, na celú VŠ?

#6 24. 10. 2013 20:55

rleg
Místo: Ostrava
Škola: VŠB FMMI (10-16, Ing.)
Reputace:   46 

↑ miso16211:

Ahoj
řekl bych, že IQ jen říká, jak moc dokážeš hledat souvislosti v informacích.

Radim, tedy jsem.

Dobrá rada je drahá, ta moje je zdarma.

#7 24. 10. 2013 21:11

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Podľa mňa IQ je strašná blbosť. Človek si to zmeria a sám sebe priradí nálepku, čoho je schopný. Pritom úspešnosť na vysokej škole a celkovo v živote je z velkej časti daná nie IQ ale tým ako je človek schopný znášať stres, aký je vytrvalý, akú má motiváciu a kopu ďalších vecí, ktoré s IQ vôbec nesúvisia. Práve čítam klasickú knižku Emoční inteligence od Daniela Golemana, kde sa tieto veci tiež popisujú. A že to ako človek dokáže zvládať svoje emócie, zvládať sociálne situácie, vyrovnávať sa zo svojimi vnútornými stavmi. A moja skúsenosť to potvrdzuje. Jedni z najinteligentnejších ľudí čo som na MFF poznal, nedokončili školu, pretože im chýbala dôslednosť, vytrvalosť, motivácia atď. Za to priemerný vytrvalí študenti tú školu dokončili. Samozrejme, že pokiaľ sa hlásiš na školu kde je potrebná matematika a logické myslenie, tak je dobré aby ťa tá matematika bavila a študuješ ju rád a máš teda pre ňu aj určitý talent. Ale určite by som si nedával nezmyselné hranice typu, musíš mať IQ nad 120. Z toho že na prednáške nerozumieš každej vete, z toho si nič nerob. Ja som tiež nikdy nerozumel tomu čo sa hneď prednáša, nedokázal som to sledovať priamo na hodine. Aspoň nie všetko. A z ďaleka si myslím, že som nebol sám. Najlepšie sa mi vždy učilo zo skrípt a iných materiálov. Na prednášky som potom už aj prestal chodiť. Potom som ale pochopil, že predsa len sa na tie prednášky chodiť oplatí, ale netreba sa snažiť tomu detailne porozumieť. Stačí sa pokúsiť zachytiť hlavné myšlienky. A doma sa potom tie skriptá čítajú lahšie ako keď to človek vidí prvý krát a bez komentára. Tak ako Andrejka písala, nesnažiť sa všetko rozoberať na drobné. S niektorými vecami sa proste treba zmieriť a ísť ďalej. Ja som mal podobný problém ako Andrejka popisuje, buď som vedel všetko a dopodrobna, a dlho som sa to učil. Alebo som mal pocit, že neviem nič.  Pomohol mi pozdejšie nasledujúci prístup. Namiesto toho aby som sa učil látku predmetu dopodrobna, jednu tému za druhou. Tak som sa najprv naučil plytký prehľad všetkého učiva. A až potom som sa venoval každej téme osobitne viac do hĺbky a pokiaľ som sa niekde zasekol, tak som to vynechal. A tie najťažšie pasáže som sa učil na koniec, pokiaľ zostal čas.

#8 24. 10. 2013 21:47

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Zdravím,
tak bych z hodnoty IQ nevyvozoval nějaké silné závěry. Kdybych tvrdil, že jsem rozuměl všemu, co jsem se na VŠ učil, tak bych lhal.

#9 24. 10. 2013 21:47

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ miso16211:,
Ak by to bolo tak tak by sa robili iba IQ testy a okamzite by sa davali diplomy.
Skor je to vela prace a motivacie.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#10 25. 10. 2013 12:13

miso16211
Πυθαγόραc

JohnPeca18 napsal(a):

Ja som mal podobný problém ako Andrejka popisuje, buď som vedel všetko a dopodrobna, a dlho som sa to učil. Alebo som mal pocit, že neviem nič.

ja som natom rovnako

#11 29. 10. 2013 07:27

Formol
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ miso16211:
Ahoj,
jak už zaznělo výše, IQ je jen jeden z dílků skládačky, jeho "menší hodnotu" jde do jisté míry kompenzovat dobrou pamětí a/nebo snaživostí. Dokonce někdy se hovoří o tzv. syndromu červených diplomů - snaživý blbec může mít lepší výsledky než třeba mnohem inteligentnější student s vlažnějším přístupem, zejména ke "zbytečným" předmětům (a moje zkušenost je taková, že např. na medicíně se něco takového do značné míry projevuje, i když ne v tak extrémní formě).
Dalším problémem je, že IQ nejspíše není konstantní a cvikem se může rozvíjet. Takže takový "jen 120", který se na studium vrhne s nadšením a energií, může tím, že prostě více používá mozek, postupně překonat i ty své spolužáky, kterým jejich "vstupní dispozice" stačí k pohodlnému studiu samospádem.
Takže rozhodně bych o škole z pozice studenta nerozhodoval podle IQ - a to jsem zastáncem toho, aby se např. testy studijních předpokladů (takové převlečené IQ testy) dělaly i na lékařské a přírodovědecké fakulty;-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#12 29. 10. 2013 12:44

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

R. P. Feynman mal vraj IQ "iba" 125. Takže pokiaľ človek má tak 120 a viac, tak sa zrejme veľa dá vykompenzovať snaživosťou, záujmom a tréningom. Tiež nie je jedno akou metodikou a IQ počíta. A niekto má viac talent na logiku, iný má lepšiu priestorovú predstavivosť ...

No a všetko je to len štatistika. Neznamená, že môže exitovať jedinec s nízkym IQ a výnimočnými schopnosťami v matematike, len je to málo pravdepodobné. Ale zaujímalo by ma, či je bol nejaký špičkový matematik, čo mal IQ povedzme 90 a menej?!

#13 29. 10. 2013 21:57

miso16211
Πυθαγόραc

↑ scirocco: podla mna clovek s nizsim IQ musi detailnejsie preberat matematiku.
Podľa mna nebol matematik s IQ pod 100.

#14 30. 10. 2013 20:20

dmk
Pozice: Student
Reputace:   

to scirricco
Já jsem se již mnohokrát setkal s  myšlenkou, že slavní vedci a matematici v historii(dobrá, Feynman není zas tak dávná historie, toho bych z téhle úvahy vynechal) měli nízké IQ (byli to jak já říkám "podprůměrní nadprůměrní"tj někde kolem těch 120 a něco). Je to spíše povahou doby(ve středověku se lidem IQ 160 asi moc dobře nevedlo...)
Pak se začala věda stávat náročnější, vzdělání začínalo být otevřenější více vrstvám a "divní géniové" měli šanci dospět ve vědce.
Skutečně si ale myslím, že člověk s IQ pod 120 v současnosti nemá v matematice(fyzice, informatice) šanci.
Jsou tu ale i vědy, kde spíš potřebuje dobrou paměť, myslím si, že člověk s IQ 115 by mohl být biolog, chemik, historik.

#15 02. 11. 2013 16:31

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

↑ dmk:
Zaujímavá myšlienka. Treba si ale uvedomiť aj opačný pohľad. Zďaleka nie všetci inteligentní ľudia našli uplatnenie vo vede a matematike. Ani dnes nie.

#16 02. 11. 2013 18:57

Formol
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ dmk:
Já bych si dovolil lehce nesouhlasit. Podle mě není zakopaný pes ve větším rozsahu znalostí, ale spíše v posedlosti "objektivitou". No a když pak dostávají téměř absolutní přednost dobré výsledky před vším ostatním, tak je právě IQ, které může u většiny předmětů dosti usnadnit bezproblémové zvládnutí, hrát větší roli.  Dokonce si ani nemyslím, že by byla věda v řadě oblastí náročnější, zejména "rutinní výzkum" je např. právě v té biologii do značné míry kuchařkovitou záležitostí a těch "vyvolených", kteří skutečně pociťují (nebo z jiného pohledu si užívají) náročnost vědy je poměrně jen málo (ve vztahu k počtu těch, které lze považovat za vědce).

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí