Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdarec, potreboval by som pomoct vyriesit tento priklad. Najlepsie by bolo aj s postupom, ďakujem. :)
Zdravím v tématu (i kolegu bejf, který svůj příspěvek skryl). Pokud je zájem, tak můžeme otevřít a ještě diskutovat. Téma jsem přesouvala do SŠ, jelikož užití vektorového součinu se bere již na SŠ.
Můj návrh je takový, že vycházím z postupu pro obsah rovnoběžníku přes zadání stran u, v a s použitím vektorového součinu - jako je uvedeno v příkladu 4. Ovšem nemám u, v - strany rovnoběžníku, ale jeho uhlopříčky. Lze zapsat vektor uhlopříčky přes vektory stran?
↑ Aching5oul:
je vidět, jak můžeme pokračovat v návrhu? Nebo máš více použitelný - například z vašich materiálů? Děkuji.

Ja viem ako dostať ten obsah, u mňa je problém dostať dĺžky strán toho rovnobežníka.
↑ Aching5oul:
pokud si představíš rovnoběžník a jeho strany jako vektory u, v. Jak vznikne vektor delší úhlopříčky ze stran? A jak vektor kratší úhlopříčky?

↑ jelena:
u + v = dlhšia uhlopriečka
- u + v = kratšia uhlopriečka ?
↑ Aching5oul:
ano, teď zkus mezi sebou vektorově (dle pravidel pro vektorový součin) vynásobit vektory 

↑ jelena:

čiže

a teraz ked vieme, že vektory a, b sú jednotkové a medzi nimi je uhol 45°, tak majú súradnice

potom si vypočítame súradnice AC, DB

pomocou determinantu som vyrátal, že ten výsledný vektor má súradnice
vypocítame si jeho dĺžku, ktorá je
a sa rovná obsahu rovnobežníka
↑ Aching5oul:
děkuji, teď to nepřekontroluji, mám jiné plány (dějepis :-)), později. Zkus ještě, prosím, dotáhnout tento návrh ↑ příspěvek 7: přesně v zápisu, jak je, bez upřesnění vektorů (jak jsi udělal), uvidíš zajímavý vztah, co vznikne. Děkuji.

↑ jelena:

a teraz to dosadiť do determinantu a vypočítať?

↑ Aching5oul:
po vypočítaní determinantu mi vyšlo
Omlouvám se, že to chvilku trvalo, Tvůj postup jsem překontrolovala až do vektoru
, ten mi vyšel jinak - zůstávám v rovině xOy a mám:
- ve výsledku se to snad neprojeví?
Použitím mého postupu jsem pomocí vzorce pro distributivitu odvodila, že
, odkud je vzorec pro výpočet obsahu rovnoběžníku přes jeho úhlopříčky:
dál jsem pořad používala pravidla pro vektorový součin (bez determinantů) a ve výsledku mám obsah rovnoběžníku
, ale nemohu najít, v čem se lišíme.

↑ jelena:
Polovica obsahu sa používa pri výpočte obsahu trojuholníka. nie?
↑ Aching5oul:
pokud používáš vektorový součin stran, potom je obsah stejný jako součin (a máš pravdu o polovině pro trojúhelník), ale já jsem použila vzorec pro vektorový součin úhlopříček, tam je polovina součinu (jelikož i je to z odvození).

↑ jelena:
Aha, ďakujem, a aká by bola druhá metóda výpočtu? Nájsť neako výšku rovnobežníka a všeobecným vzorcom vypočítať obsah?
↑ Aching5oul:
už také vidím, že jsi použil úhlopříčky, tedy máš mít polovinu svého výsledku (zkus si to třeba nakreslit).
Já mám dojem, že máme 2 různé metody - já jsem jen používala pravidla pro distributivitu vektorového součinu a s původním zadáním úhlopříček vůbec nic nedělala - na závěr používám v "původním stavu" až do vyjádření přes jednotkové vektory
. Ty jsi naopak nejdřív upravoval vektory úhlopříček, aby šlo použit v ortonormální bázi i, j, k - což je jiný postup, řekla bych.
Ale můžeš pokračovat, určitě :-)

↑ jelena:
A mohli by ste mi napisat ako ste dostali tu 6 vo vzroci
?
↑ Aching5oul:
zapsala jsem vektorový součin:
a roznásobovala jsem ho za použití pravidel pro distributivitu (a dalších pro vektorový součin, např. že axa=0) až jsem došla k
, raději si to překontroluj, prosím.

↑ jelena:
mno ale ja mám zadaný vektor
a nie 

↑ jelena:
Ale aj tak diki za pomoc velmi mi to pomohlo :)
↑ Aching5oul:
děkuji, to je jen překlep, jak jsem kopírovala. Opravím všude.