Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdravím vás,
prosím vás, mám velké nejasnosti pod zadáním píši co nevím, mohli by jste mi prosím napsat co a jak se počítá? Moc vám děkuji! Velmi mi to pomůže :). A = [-4,2] B=[1,-3] M[5,4]
1) Výpočet výšky
2) Výpočet těžnice
3) Výpočet středu u
4) Výpočet délek stran
5) Výpočet délek uhlopříček
:)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdravím,
ze zadání ale není jasné, co má být vytvořeno z bodů A, B, M - trojúhelník, rovnoběžník? Potom upřesnit:
1) Výpočet výšky, 2) Výpočet těžnice - 1, 2) na kterou stranu?
3) Výpočet středu u - co je u?
4) Výpočet délek stran - čeho?
5) Výpočet délek uhlopříček - kterého útvaru?
Děkuji. Pokud nemůžeš editovat 1. příspěvek, tak Tvé doplnění uvedu do 1. příspěvku a debatu o doplnění skryji, ať můžeš debatovat s kolegy. Bylo by také dobré, pokud bys napsal, co je problém a co jsi zvládl sám viz pravidla. Materiály jsi našel? Děkuji.
↑ jelena:
MP, to myslel jako jak se to dá vypočítat všeobecně.
Mám stejný problém.
Vypočet výšky a těžnice dejme tomu na stranu b.
Výpočet středu úsečky.
Výpočet délky stran je jasný.
Výpočet délek uhlopříček útvaru Trojuhelník i Rovnoběžník.
↑ MP:, ↑ Salieri:
není to jedno, zadání musíte mít přesně. Výška a těžnice na stranu trojúhelníku se počítá z vlastností těchto útvarů, co umíte z geometrie (obě přímky prochází protějším vrcholem, výška je kolmá na stranu, těžnice prochází středem strany, ke které sestavujeme).
Ale už pro rovnoběžník podmínka těžnice neplatí. Stejně tak - počítat nějaké u, když nevíme co to je, je ztráta času. Tedy nedělejte si zmatek, najdete u pana Krynického (elektronická učebnice) nebo zde a raději po jedné úloze do tématu.
Děkuji, mějte se.
1) Výška je kolmice vedená z vrcholu na protější stranu. Normálový vektor přímky p, na které leží výška, je tedy shodný se směrovým vektorem strany, ke které výška přísluší. A vrchol, ze kterého výška vychází, leží na přímce p.
2) Těžnice je spojnice vrcholu a středu protější strany. Určíme tento střed (součet vrcholů dělený dvěma) a vrchol, ze kterého těžnice vychází, spolu se středem nám určují přímku, na které těžnice leží.
3) viz. 2)
4) Délka strany je druhá odmocnina součtu druhých mocnin souřadnic vektoru, který určuje přímku.
5) Úhlopříčky v rovnoběžníku dělí tento útvar na dva trojúhelníky. Jejich "výpočet" záleží na zadání úlohy. Může jít o součet směrových vektorů stran, může jít o jejich rozdíl, může jít o osu úhlu....atd.