Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

cawte potreboval by som poradit ako sa riesia taketo priklady
pre x<1
pre 
treba zistiti ci je funkcia spojita v bode 1
prva limita vyjde 0 a druha 1 takze spojita nieje v tom bode
to moze byt jeden pripad ale co by nastalo keby sa tie limity rovnaju potom este nieco tam treba dokazat
nieco ako ze funkcna hodnota v tom bode jedna sa rovna vysledku tej limity alebo take nieco... vedel by mi neikto pomoct ?
dakujem
↑ n0sf3ratus:
Ahoj,
koukni na odstavec lokální spojitost: http://math.feld.cvut.cz/mt/txtb/3/txc3bb3e.htm.

a este by som mal jednu otazku ohladom goniometrickych funkcii a cyklometrickych funkcii
mam napriklad ze
arccos(cos x) = x pre kazde x
R
cos(arccos x) = x pre kazde x
R
a mam povedat ze ktore je spravne a ktore nespravne a pritom nespravnom ze rpeco ako by som nato mal ist ?

a este by som potreboval poradit s 
potreboval by som ako z toho vyratat limitu ked sa x blizi k 1, -1 , nekonecno, -nekonecno
↑ n0sf3ratus:
Prostě na chvíli zapomeň na to, že máš funkci a funkci inverzní a rozeber to jako dvě funkce. Rozmysli si definiční obory cos a arccos a nehledej v tom vědu;-)
P.S. Na nové dotazy zakládej nové vlákno. Kromě toho, že je to v pravidlech, je to ve výsledku i přehlednější.

↑ Formol: hej viem len nechcel som zase moc spamovat vlakien. takze ked si zoberem ten prvy tak cos ma definicny obor vsetky realne a arccos ma definicny obor od -1 po 1 takze by to malo byt ze nieje to pravda. Teda vlastne ani neviem mne to nedava akosi zmysel ze co mi tie definicne hovoria ked jeden je R a druhy ej ohraniceny lebo men s toho vychadza to ze ked cosinus mi vyjde cislo ktore je mimo -1 az 1 tak ten arccos by mal byt nedefinovany ale sice ked sa nato znova kukam tak cos nemoze nikdy vyjst viacej ako 1 a menej ako -1 takze to prve je pravda a pri tom druhom je ze nie je pravda vsakze
↑ n0sf3ratus:
Nehledej v tom vědu, prostě ve druhém případě nemůžeš spočítat arccos z libovolného reálného čísla, takže vztah pro všechna reálná čísla neplatí - mimo <-1,1> není definovaný.
Co se týče tvé limity, tak by bylo dobré napsat, co jsi zkusil. Prvním krokem je zbavit se absolutní hodnoty tak, že pro x<0 místo ní bude -x. Pak se zamyslíš se a zjistíš, že funkce je sudá, takže když budeš počítat třeba jen limitu pro 1 a nekonečno, zjistíš i -1 a -nekonečno. Pro x jdoucí k 1 si rozmysli, zda funkce mění znaménko a jak se mění čitatel a jmenovatel. Pro x jdoucí k nekonečnu bych si zkusil srovnat chování v nekonečnu s funkcemi
a
- ale jde jen o první nápad, možná nikam nepovede, nebo jde o drbání se levou rukou za pravým uchem.