Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nejsem si jist touto úloho. Dle věty vím, že rovnice má právě jedno řešení, pokud b patří do oboru hodnot, což platí a že funkce musí být prostá. Ale to prý nestačí, musí se vybrat více těch možností.

↑ Piskotik:
Zdravím,
pokud je funkce prostá, není náhodou zároveň ostře klesající, případně ostře monotónní?
↑ teolog:
nie nemusi byt, napr. taka funkcia
je prosta, ale nie je monotonna.
↑ Piskotik:
ja to chapem tak, ze mas vybrat tie moznosti, ktore sami o sebe zarucia jednoznacnost riesenia, t.j. nie nejak dohromady - cize ich treba vnimat nezavisle.
a) to by stacilo, ale taka funkcia s danymi predpokladmi neexistuje
b) ditto
c) zo zadania to f uz dokonca splna a urcite to na jednoznacnost nestaci
d) nestaci
e) staci (to je uplne z definicie)
f) ak teda klesajuca je u vas to co sa obvykle vola nerastuca (myslim si to kvoli tomu, ze mate pojem ostro klesajuca) tak to urcite nestaci
↑ Brano:
Není to tedy žádný argument, ale já si funkci, která je prostá na celém
a má jako obor hodnot uzavřený interval, nedovedu představit. DOcela by mě taková funkce zajímala. (A to nemyslím ironicky)
to ze existuje nekonecne vela bijekcii medzi
a
vieme z teorie mnozin, ide o to len nejaku skonstruovat.
EDIT: nasledujuca konstrukcia je zbytocne komplikovana - napadla ma ako prva kvoli tomu, ze som nieco podobne konstruoval, ked som hladal nejake dostatocne slusne bijekcie medzi
a
- ale tuto to je zbytocne - v dalsom prispevku je jednoduchsia
Napadla mi aj jednoduchsia konstrukcia:
uvazujme funkciu
a staci overit, ze sa jedna o bijekciu
.
PS: cele to stoji na trivialnej myslienke - predstavme si, ze chceme najst nejaku (jednoducho zapisanu) bijekciu
, pre
. Kedze
je nespocitatelna, tak vieme najst nekonecnu spocitatelnu mnozinu
,
. A mozme definovat
.
↑ zdenek1:
↑ Brano:
Děkuji.
Byla ostře monotónní a prostá a možná i sudá nebo co