Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Pro dané přirozené
si představme následující pokus:
Máme n očíslovaných mincí. Pomocí těchto mincí budeme tvořit n posloupností (každé minci přísluší jedna posloupnost) tak, že si vždy hodíme najednou všemi mincemi (to považujeme za jeden hod) a do příslušné posloupnosti si zapíšeme 0 nebo 1 podle toho, jestli na příslušné minci padla panna nebo orel. Ve chvíli, kdy žádné dvě posloupnosti nejsou shodné, skončíme, počet uskutečněných hodů označíme k.
Definujeme náhodnou veličinu X=k. Najděte střední hodnotu X v závislosti na n.
(Řešení neznám, ani nevím, jak je úloha obtížná.)
Edit: Zpřesněno zadání, aby bylo srozumitelnější
EDIT: Takhle to nepůjde.
Co to zkusit takto:
Je to Narozeninový problém s následující modifikací:
Možností není 365, ale
.
Pravděpodobnost, že žádné 2 posloupnosti nebudou stejné právě při k-tém hodu, tedy bude
.
Náhodná veličina
má geometrické rozdělení.
Její střední hodnota bude
.

↑ KennyMcCormick:
Ta pravděpodobnost p, kterou uvádíš, je pravděpodobnost, že dvě posloupnosti budou různé po k hodech. Nás ale hlavně zajímá, jaká je pravděpodobnost, že budou po k hodech poprvé různé (tj. po k-1 hodech ještě všechny různé nebyly).
Vůbec mi není jasné, proč myslíš, že X má geometrické rozdělení. A už vůbec mi není jasný ten výpočet střední hodnoty, vždyť ta nemůže záviset na k. Spočte se přece jako![kopírovat do textarea $E[X]=\sum_{k=0}^\infty kp(k).$](/mathtex/dc/dc16e65828b6dd5b981c2eb5f143de63.gif)
Máš pravdu,
nemá geometrické rozdělení, protože
je funkcí
(takže ani
nebude takové, jaké jsem napsal).
Díky za upozornění na omyl.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj, takže jestli to dobře chápu, tak po prvním hodu budeme mít vytvořen první člen každé posloupnosti, po druhém hodu budeme mít dva členy každé posloupnosti, atd.? A pokud se některé dvě takto doposud vytvořené posloupnosti shodují, tak pokračujeme v házení dále?
PS: Koukám, že jsi se dal na informatiku. Ve fyzice bylo tedy již vše objeveno a zbývá jen upřesnit hodnoty důležitých konstant? :-) (Abych citoval vážně míněné tvrzení někdy z konce 19. století.)

↑ check_drummer:
Ahoj, chápeš to správně. :)
Ano, dal jsem se na informatiku :). Mám takový pocit, že abych se ve fyzice přiblížil něčemu významnému, tak bych jí musel prakticky obětovat život, což se mi nechce. A ani práce vědce mě zas tak moc neláká. V informatice má člověk mnohem víc možností uplatnění bych řekl.
↑ Pavel Brožek:
Zkoušel jsi si to simulovat pro nějaké hodnoty n? Dolním odhadem je
a horním
, tak by bylo zajmavé vidět, kde se ta střední hodnota pohybuje - třeba bude nakonec záviset na n lineárně (to by bylo velmi zajímavé).

↑ check_drummer:
Simulovat jsem to nezkoušel. Došel jsem ke stejnému tvaru jako má KennyMcCormick (vůbec mě nenapadlo, že jde o narozeninový paradox, dospěl jsem k tomu jiným způsobem). Pravděpodobnost, že se skončí právě po k hodech je rovna rozdílu pravděpodobnosti, že se skončí po k hodech nebo dříve, a pravděpodobnosti, že se skončí po k-1 hodech nebo dříve. Ta pravděpodobnost, kterou uvedl KennymcCormick je pravděpodobnost, že se skončí po k hodech nebo dříve. Takže pravděpodobnost, že se skončí právě po k hodech je
(Přitom beru
, pokud b>a.)
Ta střední hodnota se dá upravit do tvaru![kopírovat do textarea $E[x]&=a+\sum_{k=a}^\infty\(1-{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=a+\sum_{k=a}^\infty\(1-1\cdot\(1-\frac1{2^k}\)\cdot\(1-\frac2{2^k}\)\cdot\ldots\cdot\(1-\frac{n-1}{2^k}\)\),$](/mathtex/5f/5f0977b18b61a72d61746df40054b60b.gif)
kde
. Členy sumy jsou zřejmě čísla z intervalu (0,1), takže dostáváme odhad
, který jsme očekávali. Ale bylo by zajímavé zjistit přesněji asymptotiku, tipnul bych si, že to bude nakonec právě ta logaritmická.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj, to je vlastně pravda, že lze použít narozeninový paradox. Mohl bys prosím vysvětlit tu úpravu střední hodnoty - první řádek, kde je E[x]? Nezapomněl jsi násobit hodnotou k?
Možná by šel použít nějaký odhad na ten binomický koeficient a faktoriál pomocí čísla e. Nějaké odhady byly přímo na těch stránkách narozeninového paradoxu.
↑ Pavel Brožek:
Teď mě napadá, že tahle úloha souvisí s hashováním, o kterém jsi tu taky nedávno psal. Je to jen náhoda nebo jsi na tuto úlohu přišel v souvislosti se zkoumáním hashování?

↑ check_drummer:
Je to trochu delší výpočet, než se k tomu člověk dostane. k mi tam nechybí, ono se v průběhu výpočtu ztratí samo :).![kopírovat do textarea $E[x]&=\sum_{k=0}^\infty k\({2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}-{2^{k-1}\choose n}\frac{n!}{2^{n(k-1)}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\sum_{k=1}^N k\({2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}-{2^{k-1}\choose n}\frac{n!}{2^{n(k-1)}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(\sum_{k=1}^N k{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}-\sum_{k=1}^Nk{2^{k-1}\choose n}\frac{n!}{2^{n(k-1)}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(\sum_{k=1}^N k{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}-\sum_{k=0}^{N-1}(k+1){2^{k}\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(\sum_{k=a}^N k{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}-\sum_{k=a}^{N-1}(k+1){2^{k}\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(N{2^N\choose n}\frac{n!}{2^{nN}}+\sum_{k=a}^{N-1} (k-(k+1)){2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(N{2^N\choose n}\frac{n!}{2^{nN}}-N+N-\sum_{k=a}^{N-1}{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=\lim_{N\to\infty}\(N{2^N\choose n}\frac{n!}{2^{nN}}-N\)+\lim_{N\to\infty}\(N-\sum_{k=a}^{N-1}{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=0+\lim_{N\to\infty}\(a+N-a-\sum_{k=a}^{N-1}{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=a+\lim_{N\to\infty}\sum_{k=a}^{N-1}\(1-{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)=\\
&=a+\sum_{k=a}^{\infty}\(1-{2^k\choose n}\frac{n!}{2^{nk}}\)$](/mathtex/98/984483224f1d7c7a96b6a2fc982685cc.gif)
Ve výpočtu jsem použil
nenapadá mě teď, jak důkaz této rovnosti stručně sepsat, a podrobně rozepisovat se mi to nechce, protože když si to člověk trochu rozepíše na papír, tak je to celkem zřejmé (dominantní člen se odečte a všechny ostatní klesají aspoň jako
).
Není to náhoda, souvisí to s hashováním. Konkrétně jsem na to narazil u Extendible hashing, kde je právě potřeba rozlišit každé dva hashe tím, že se budeme dívat na dostatečný počet bitů hashe. A zajímalo mě, jaký bude střední počet bitů, na které se musím dívat. Chtěl jsem tak při daném počtu záznamů zjistit, jak dobře v průměru bude využitý prostor adresáře.
↑ Pavel Brožek:
Děkuji za objsnění, čekal jsem že je to jen úprava na jeden řádek. :-)
Nad tou asymptotikou jsme se nezamýšlel, ale asi bude lepší aproximovat tu sumu (konečným součtem), co jsi odvodil, než to simulovat. I když u logaritmických závislostí je těch členů potřeba hodně. Viz třeba harmonická řada...
Stránky: 1