Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 11. 2013 15:38

Piskotik
Mám ráda pravidla Mat. Fóra!
Pozice: student

Geometrie - určení souřadnice

Ahojte.
Moc si nevím rady s tímto příkladem. Mělo by to být podobné, jaké postup na obr. 2, s tím, že si tam zvolíme neznámou souřadnici, ale postup je stejný. Nevíte někdo, jak na to? Zkoušel jsem si to dosadit, ale nemůžu se dostat k výsledku. Díky

//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/62279_g1%2Bs.JPG

#2 05. 11. 2013 16:31

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Geometrie - určení souřadnice

Ahoj.

Obecně platí toto:
Jsou-li $X,  Y$ navzájem různé body, potom bod $M$ leží na přímce $XY$ právě tehdy, existuje-li reálné číslo $r$
takové, že $M = rX + (1-r)Y$   (jde jen o jiný tvar parametrické rovnice   $M = Y + r(X - Y)$) .

Jestliže navíc $X = P + t\vec{p}$ ,   $Y = Q + s\vec{q}$$M= M(m)$,  dostáváme rovnici

(1)                            $M(m) = r (P + t\vec{p})  + (1-r)( Q + s\vec{q})$ 

s neznámými  $r, s, t$ v závislosti na parametru $m$ .  Jde o to určit $m$ tak, aby rovnice (1) měla nekonečně mnoho řešení.

#3 05. 11. 2013 16:45

Piskotik
Mám ráda pravidla Mat. Fóra!
Pozice: student

↑ Rumburak:
To chápu, ale jaký je tedy postup hledání toho m?

#4 05. 11. 2013 17:13

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Piskotik:

"Bodová" rovnice (1) rozepsaná po souřadnicích je soustavou tří "číselných" rovnic o třech neznámých.
Odhaduji, že důležitou roli sehraje skutečnost,  že druhá z těchto rovnic (odpovídající druhé souřadnici)
nebude obashovat neznámé $t, s$ a zredukuje se na $m =  10r + 7(1-r)$. Odtud vyjádříme $r = r(m)$
a dosadíme do zbývajících dvou rovnic. Hodnotu $m$ volíme tak,  aby tyto dvě rovnice byly závislé.

Zápatí