Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, ahoj :)
Prosil bych chytré hlavy o radu a zároveň kontrolu, jestli tomu dobře rozumím:
"Jsou dva dělníci, oba dělají stejný výrobek. První v průměru 60% produkce a ten druhý 40%. Zároveň první produkuje 5% zmetků a druhý 1%".
Vybíráme jeden výrobek a máme rozhodnout o pravděpodobnosti, když:
1) výrobek 1. dělníka a má být nekvalitní
2) nekvalitní výrobek..
1) Průnik dvou jevů .. => 0,6*0,05 = 0,03 = 3%
2) Sjednocení těch nekvalitních, ale tady si nejsem úplně jistý:
(0,6*0,05 + 0,4*0,01) - ??? co je vlastně jejich průnik? 0,6*0,05*0,4*0,1 (jakoby oba udělají zmetka?)
Díky moc za pomoc
↑ FlyingMonkey:
1 je správně, 2 je stejné jako ta dodávka ve vedlejším vlákně. Napiš si co se musí stát, abych vytáhl zmetek, a jaké to má prsti.
Tohle je prostě moje achillova pata! :D
Potřeboval bych to jednou provždy objasnit ...
Abych vytáhl jakýkoli nekvalitní tak:
první týpek ho musí udělat 0,6*0,05 = 3% a druhý taky = 0,4%
Celkově to prostě bude muset být součet .. protože je tam dohromady prostě 3,4% vadných, ale zase nevím, jestli mám teď něco odečíst ... já to prostě nechápu :D
↑ FlyingMonkey:
Zjednodušeně. Z tisíce kousků jich 600 vyrobil první, a z toho 30 je vadných. Zbylých 400 vyrobil druhý, a vadné jsou čtyři. Takže je tam celkem 34 zmetků. Pravděpodobnost že nějaký vytáhnu je . To je takový laický pohled.
Když nějaký vyberu, tak je prst 60 %, že ho vyrobil 1. dělník. V té hromadě výrobků prvního dělníka je 5 % zmetků, takže pravděpodobnost že náhodně vybraný výrobek je od 1. dělníka a přitom je to zmetek je 0,6*0,05. U druhého je to 0,4*0,01. Oba tyto jevy jsou disjunktní, pokud nastal jeden, ten druhý určitě nenastal. Takže ty pravděpodobnosti můžu sečíst. Vyjde .
Na tom prvním zjednodušeném případě je myslím vidět lépe, proč můžu pravděpodobnosti sečíst. Vybraný zmetek je vždy jen od jednoho dělníka.
Díky, cením si téhle večerní pomoci :-)
Stránky: 1