Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohl bych vás poprosit o radu s tímto příkladem?
Ten výsledek mi nejde prostě do hlavy i když si myslím, že na to jdu dobře, díky!
"Máme 4 stroje s poruchovostí za jednu hodinu: 0,1; 0,05; 0,02; 0,20" A mám spočítat pravděpodobnost, že se ani jeden během té hodiny nepokazí..
A pokud chci, že se nepokazí, tak to bude
Ale to mi nejde právě do hlavy.. Když tam má jeden stroj až 20% poruchovost a nemá se ani jeden pokazit, tak bych řekl, že musí být pravděpodobnost mnohem toho, že se pokazí aspoň jeden (hlavně ten s 20%) vyšší ten nějakých 99,998% ...
Je tam někde chyba?
Díky
↑ FlyingMonkey:
No, ten TeX se ti nepodařilo správně napsat, takže to nevidím, ale pravděpodobně tam je . A to je správně. Zdá se ti to moc?
"pravděpodobnost toho, že se pokazí aspoň jeden (hlavně ten s 20%) vyšší ten nějakých 99,998%"
Pravděpodobnost toho že se pokazí ten s 20 % je 20 %. To není zase tolik.
Ahh .. to sorry, ale ne, vyšlo mi to jinak, počítal jsem to takhle:
1- (0,1*0,05*0,02*0,2) = 99,998% a to mi přijde strašně moc!
Přičemž je to úplně to samé, jako ten tvůj výpočet ne? Jenom ty jsi udělal jakoby 1-pravděpodobnost jednotlivě a já to odečtu až od celku ..
Díky
↑ FlyingMonkey:
No, když jedno vyjde přes 99 % a druhé kolem 67 %, tak to asi "úplně to samé" nebude.
Ty jsi spočítal pravděpodobnost, že se neporouchají všechny najednou (tedy že alespoň jeden zůstane v provozu).
Ještě tu mám dotaz, k tomuhle ...
Kdyby tam bylo:
"jaká je pravděpodobnost, že pouze první a druhý stroj budou mít poruchu"
tak to bude tak:
0,1*0,05*0,98*0,8
že? Trochu už blbnu z toho, díky! :D