Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, zas já :)
mám tenhle příklad:
Rozpustnost látky A při 20°C je 22g na 100g vody. Při ochlazení nasyceného roztoku látky A obsahujícího 100g vody z teploty 60°C na teplotu 20°C se vyloučilo 46,2g krystalů o složení A*5H2O. Jaká je rozpustnost látky A a látky A*5H2O při 60°C?
M (A) = 154 g/mol
M (A*5H2O) = 244 g/mol
A k tomu dodaný tenhle postup:
Neřekli byste, že je to špatně? Mám 100 g vody napravo a ten postup vychází z toho, že je i 100 g vody nalevo a tudíž tam je přesně 22 g látky A. Jenomže část těch 100 g přešla do hydrátu, tudíž té vody nalevo je míň a je tam tedy míň i té látky A. Nemusíte to celé počítat, jen by mě zajímal váš názor...
Díky
A ještě jen otázka. Když mám rozpustnost bezvodé látky a počítám rozpustnost hydrátu - stačí vzít tu rozpustnost a podělit ji hm. zlomkem látky v hydrátu, nebo to musím nejdřív převést na hm. zlomek látky v nasyceném roztoku, ten podělit tím hm. zlomkem látky v hydrátu a vysledný hm. zlomek hydrátu v nas. roztoku převést zase na rozpustnost?
Zdravím,
já si to představuji tak - tak to si představuji špatně - viz závěr tématu: mám nasycený roztok při 60 st. (100 g H2O+rozpuštěná látka). Roztok je napohled čirý. Po chlazení hledím na stejný roztok (voda+část rozpuštěné látky+zbytek rozpuštěné látky v podobě krystalu).
Kde je 100 g vody? Je to "voda, co vidím" + "voda v krystalech". Tedy mohu napsat jinak:
Po ochlazení (100 g vody + dosud rozpuštěná látka + bezvodní část krystalu).
Tak jsme zdůvodnili 51,16 g/100 g vody. konec "špatně"
-------------------------------------------------------------
Druhá část: 22 g bezvodé naváže krystalickou vodu a mám 34,86 g krystalu, k tomu přidám 46,2 g krystalů, celkem 81,06 g krystalu. Do jakého množství vody to ovšem mohu rozpustit při 60 stupních? Do 100 g bez krystalické vody.
2. část bych tedy počítala jinak:
81,06g se rozpustí v (100-krystalická voda)g vody
x g krystalu se rozpustí v 100 g vody.
Dává to tak smysl? Děkuji.
Ohledně hmotnostního zlomku si najdi u vás ve sbírce, případně bychom to odvodili, ale až zítra, pokud nevadí :-)
1.) Přiznám se, že to úplně asi nechápu. Takže ona sice některá z té vody je navázaná v krystalech toho hydrátu, ale dokud to je pořád v tom roztoku, tak s tím počítáme? Mě prostě selský rozum říká, že ty krystaly už přeci nejsou součástí toho roztoku, je to nějaká pevná látka, která tam jen plave, takže s vodou, která je v nich navázaná, nepočítáme...
2.) Takže těch 81,06 v postupu nahoře je opravdu špatně? Aspoň něco mi vyšlo :) Tu krystalickou vodu počítám z těch celých 81,06, je to tak, že? Potom mi to vychází podle té tvojí trojčlenky cca 115 g/ 100 g H20 a stejně mi to vychází i poté, co si rozpustonost 51,16/100 látky A převedu na hm. zlomek, dopočítám zlomek hydrátu a ten převedu zpátky na rozpustnost hydrátu. Takže tím je zodpovězená ta moje otázka z druhého příspěvku, nic odvozovat už nemusíme :)
Chápu to tak, že já v těch 81,06 g hydrátu mám 51,16 té látky A a ta se mi rozpouští ve 100 g vody. Jenomže hydrát se mi po rozpuštění celý rozpustí a mě stačí přidat tolik vody, aby to dalo 100 g v součtu s tou krystalickou. Je to tak, že? :)
↑ Svářeč:
k 1) - opět špatně - viz závěr tématu po ochlazení dochází ke krystalizaci - můžeme předpokládat, že jsme krystaly oddělili od zbytku roztoku. Ale dotaz je na rozpustnost látky A při 60 stupních. tedy my vezmeme krystaly, hodíme do zbytku roztoku a opět zahřejeme.
Látková bilance při 60 stupních a při 20:
A+100 g vody=(A_k+H2O_k)+A_20+(100g-H2O_k)=A_k+A_20+100g H2O
A_k jsem označila bezvodou část krystalu.
Už věříme? to sice ano, ale vysvětlení bylo chybné
------------------------------------
Ke 2) ano, myslím, že pochopeno správně.
vtip je v tom, že pokud vypočteme rozpustnost krystalů při určité teplotě (86*100)/(100-w_H2O*86) a z toho rozpustnost bezvodé A při stejné teplotě, tak nám musí vycházet stejná spotřeba vody pro přípravu nasyceného roztoku. Jen v případě krystalu část vody je již v krystalu. Zkus překontrolovat.
Jde jen o tabulkový údaj, který usnadňuje výpočet, pokud mám rovnou rozpouštět krystal, abych nemusela přepočítávat nejdřív na bezvodou a potom na spotřebu vody na krystal.
Ahoj, sice už je to dávno vyřešené, ale nemohu si pomoci, ta úvahu u části jedna mi prostě připadá špatná... Já se musím přeci držet toho, že tam mám 46,2 g krystalů hydrátu s 29,16 gramy látky A a 17,04 gramy vody a pak roztok, kde je té vody 100-17,04 a tomu odpovídající množství látky A (o něco méně než 22 g). Kdybych uvažoval, že ty krystaly zase budu rozpouštět atd. tak zároveň s vodou, která bude z krystalů přecházet do roztoku, tam přejde i část látky A z krystalu (Protože když se tvoří krystaly hydrátu z nas. roztoku látky A, berou si vodu + část té látky A, která by se v té odebrané vodě rozpustila. Při rozpouštění krystalů to bude opačně - bude odcházet voda a s ní i ta část té látky A.) - takže sice budu mít 100 g vody v roztoku a v tom 22 g látky A, ale zase bude míň té látky A mimo roztok - o něco méně než 29,16.
Zkrátka nikdy nenastane situace, že budu mít 100 g vody v roztoku, v tom 22g A a mimo 29,6 g A. Vždycky bude míň A buď v roztoku nebo mimo... A nikdy nedojdu k součtu 51,16... bude to o něco méně...
O ohřívaní, které taky zmiňuješ, se vůbec nemá cenu bavit, protože to už pak vůbec nebude platit ta rozpustnost při 20°C 22g/100g na H20...
Omlouvám se, že otevírám vyřešené témě a díky za odpověď.
↑ Svářeč:
Také pozdrav, naopak je dobré, že téma se otevřelo, určitě je možné, že nemám správnou úvahu.
Já to zkusím rozepsat, jak si to představuji pro úlohu 1 zatím jen rozpracuji, není dokončeno:
A(60) + 100 g vody máme při 60 stupních, A(60) také bude udávat rozpustnost při 60. Označím A(60) jako 
Po ochlazení na 20 stupňů máme:
hmotnost krystalů
ve složení: vody:
a látky A
,
hmotnost roztoku 
hmotnost vody 
platí: 22 g látky A se rozpouští v 100 g vody, označím rozpustnost při 20 stupních jako
g látky A se rozpouští v
g roztoku
se rozpouští v 
----------------------------------
odsud 

Zatím můžeš namítat, co mám špatně :-) Ještě kouknu a v hodně pozdně večerních hodinách bych se ještě snažila podívat podrobněji (pokud mi bude ještě hlava sloužit - ve čtvrtek tomu tak obvykle není).
Edit: opravy ve vzorci dle následujícího příspěvku
Máš tam jen formální chybku, v čitatelích těch posledních dvou zlomků máš omylem Mk místo Ma :) Omylem jsi místo
dosadila 
Ale to je detail. Jinak to máš podle mě správně. A po dosazení vyjde můj výsledek 47.41, který mi vycházel celou dobu. Nikoliv 51.16 :) Oba jsme vlastně vycházeli ze stejných předpokladů, akorát ty jsi to vyjádřila z trojčlenky a já rovnou udělal bilanci celkové hmotnosti soustavy a bilanci vody.
Díky za odpověď.
↑ Svářeč:
děkuji, formální chyby opravím :-)
Zkusila jsem pro sebe přefurmulovat úlohu tak, že "po ochlazení se vyloučilo 46,2 g pentahydrátu. Určete složení matečního roztoku". Potom nemám problém věřit, že v matečním roztoku bude vody méně, než 100 g a tomu odpovídající množství látky A (dle rozpustností).
Tedy tak, jak navrhuješ. Ale bez tohoto preformulování se mi nedařilo, protože:
O ohřívaní, které taky zmiňuješ, se vůbec nemá cenu bavit, protože to už pak vůbec nebude platit ta rozpustnost při 20°C 22g/100g na H20
pořád jsem si představovala (a tomu tak i je), že mohu opakovaně chladit a zahřívat směs (za předpokladu, že není žádný únik odpařováním) z 20 na 60 a zpět a budu pozorovat děje dle úlohy. Proto mi přišlo, že voda s krystalu bude využita pro rozpouštění, jelikož krystaly neoddělujeme.
A potom věř internetovým diskusím - takové ↑ přesvědčivé bilance: mám :-) Napíší tam poznámky.
jelena napsal(a):
O ohřívaní, které taky zmiňuješ, se vůbec nemá cenu bavit, protože to už pak vůbec nebude platit ta rozpustnost při 20°C 22g/100g na H20
pořád jsem si představovala (a tomu tak i je), že mohu opakovaně chladit a zahřívat směs (za předpokladu, že není žádný únik odpařováním) z 20 na 60 a zpět a budu pozorovat děje dle úlohy. Proto mi přišlo, že voda s krystalu bude využita pro rozpouštění, jelikož krystaly neoddělujeme.
No to ano. Ale právě během toho procesu, kdy se budou krystaly zase rozpouštět, tak z nich bude odcházet zároveň s vodou i látka A... A nikdy nedojdeme k součtu 51,16... protože až bude 22 g v roztoku, nebude 29, 16 g látky A mimo roztok. tak to aspoň prostě chápu já :)
Kromě toho, my s tím můžeme dělat co chceme, ale když řešíme úlohu, tak přeci musíme vycházet z momentálního zadaného stavu. A ten v tomto případě je takový, že máme 49,6 gramů krystalů hydrátu a roztok v němž je méně než 100 g vody. Ne?
↑ Svářeč:
no však ano, ale došlo mi to, až jsem pro sebe úlohu přeformulovala:
"po ochlazení se vyloučilo 46,2 g pentahydrátu. Určete složení matečního roztoku". Potom nemám problém věřit, že v matečním roztoku bude vody méně, než 100 g a tomu odpovídající množství látky A (dle rozpustností).
Jo, promiň, už mi to teď večer nějak nemyslí. Jinak úplně stejný typ úlohy jsme teď měli v testu, tak dám vědět, jestli mi to takhle projde... Protože spolubydlící a člověk, od kterého mám tenhle postup, to psali už dřív a počítali to právě tímhle způsobem, co je na tom papíře... a uznali jim to... Tak doufám, že mě to neškrtnou :)