Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2009 18:49

Ali
Zelenáč
Reputace:   

Integrál

Ahoj mohli by jste mi někdo pomoct?

Stanovte určitý integrál, který řeší zadanou úlohu z geometrie (obsah rovinného obrazce, objem rotačního tělesa, délka rovinné křivky) nebo mechaniky (statický moment rovinného útvaru vzhledem k osám souřadným, těžiště).Pokud získaný integrál nemůžete vyřešit, určete jeho numerické řešení pomocívhodného programu.
(Vhodné je ilustrativní zobrazení grafu použité funkce.)
Určete obsah rovinné oblasti ohraničené čarami:x . y = 6,  x + y – 7 = 0.

#2 20. 01. 2009 21:22

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Integrál

↑ Ali:
Ja neviem, či vás v škole neučia základné vzorce a potom vám strieľajú príklady alebo je to v niečom inom. Nejde o nič iné, len o dosadenie do vzorca:
$V=\int_{a}^{b}|f(x)-g(x)|\,\text{d}x$
a stavím sa, že ho v zošite máš ;-)

Alebo robí problém zápis x + y – 7 = 0 ??? Veď môžeš vyjadriť y a hneď máš starú známu lineárnu funkciu ako na tanieri:
$f(x)=7-x$
Druhá:
$g(x)=\frac{6}{x}$
Hranice integrovania vypočítaš riešením rovnice:
$\frac{6}{x}=7-x\nlx_1=a\,>\,0\nlx_2=b\,>\,0$

Dosadením dostaneš:
$V=\int_{a}^{b}\left|\frac{6}{x}-7+x\right|\,\text{d}x=\left|6\ln b-7b+\frac{b^2}{2}-6\ln a+7a-\frac{a^2}{2}\right|$
Na konci som použil známu Newton-Leibnizovu formulu pre určitý integrál F(b)-F(a)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 21. 01. 2009 10:00

Ali
Zelenáč
Reputace:   

Re: Integrál

Mockrát ti díky.
No my jsem to probírali a já byl nemocnej tak jsem vůbec nevěděl co a jak.
Dík.

Zápatí